BIH

Zakazana proširena sjednica Izvršnog odbora KO SDA: Bego Gutić napušta Kukića?

Piše: A. HADŽIĆ

18.10.2017

U Tuzli će danas biti održana proširena sjednica Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Tuzla, na kojoj bi se, prema riječima sekretara KO SDA Sabahudina Imamovića, trebalo raspravljati o „aktuelnoj političkoj situaciji u TK“. 

Aktuelna politička situacija o kojoj govori Imamović sasvim sigurno ne podrazumijeva razmatranje globalnih političkih odnosa u zemlji, već, sudeći prema informacijama što javnim, što tajnim, odnose unutar same SDA koji su dosegli stanje vrenja.

Ko je pozvan

- Na sastanak su, osim članova Izvršnog odbora, pozvani svi zastupnici u Skupštini TK i ministri u Vladi koji dolaze iz SDA, kao i predstavnici općinskih organizacija stranke. Trenutno se utvrđuje dnevni red i ja očekujem konstruktivan sastanak – kazao nam je Imamović, nedavno smijenjeni predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla.  

„Avaz“ saznaje da je sastanak zakazan na inicijativu više članova Izvršnog odbora KO SDA nezadovoljnih ponašanjem i radom aktuelnog premijera TK Bege Gutića, kojeg već duže vremena optužuju za „odmetništvo od stranke“ i navodno stvaranje paralelizma kada su u pitanju strateške odluke Vlade.

Prijateljska rasprava

- Premijer Gutić u prvim je godinama mandata odlično radio, sarađivali smo. Imao je maksimalnu podršku stranke i niko mu se nije miješao u posao, niti to sada želi. U posljednje vrijeme ta saradnja jenjava. Do nas dolaze razne informacije o samovolji, nerazumnim odlukama koje donosi bez konsultacija s bilo kim, tako da želimo sastanak na kojem ćemo kolegijalno i prijateljski raspraviti o svemu. Nema tu govora o otkazivanju povjerenja stranke Begi Gutiću, kako to neki izmišljaju - kazao nam je jedan od visokih funkcionera SDA Tuzlanskog kantona, koji je zbog „naelektrisane situacije“ u stranci govorio pod uvjetom anonimnosti.

Gutiću se, navodno, zamjera da se više konsultira i dogovara „s nekim članovima SDA“ u Sarajevu nego sa stranačkim kolegama koji su ga predložili na funkciju premijera.

Pojedini tvrde da je pukotina na relaciji premjer – SDA nastala nakon što su se stranački kadrovski nišani u Sarajevu okrenuli prema Mirsadu Kukiću, te da Gutić, koji je važio za Kukićev kadar, pokušava na svaki način pokazati da to više nije.

Šta je u svemu istina, niko od pozvanih stranačkih funkcionera u TK nije želio govoriti.

Kukića ne interesuju špekulacije

Naš pokušaj da provjerimo informacije o navodno zatrovanim odnosima između SDA i izvršne vlasti TK u kojoj najvažnije funkcije obavljaju upravo kadrovi SDA, bio je uzaludan. Mirsad Kukić, predsjednik SDA TK, kazao nam je da je bolestan i da ga u ovom trenutku „interesuje samo zdravlje“, a nikako špekulacije o tobožnjim unutarstranačkim sukobima. Nije nam odgovorio ni na pitanje hoće li on prisustvovati današnjoj sjednici u Tuzli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.