BIH

Vareško naselje Matijevići krase prelijepe stare kuće: Prepoznatljivi bosanski stil gradnje čuva se od zaborava

Neke kuće u naselju koje je od centra grada udaljeno skoro dva kilometra, starije su i od 200 godina

Piše: A. KOVAČEVIĆ

20.10.2017

Matijevići u Varešu jedno je od rijetkih naselja koja su sačuvala bosanske kuće, neke starije i više od 200 godina. Ovo naselje najstarije je u starom Varešu, a od centra grada udaljeno je jedan kilometar. Prelijepa arhitektura, odnosno stari prepoznatljivi bosanski stil gradnje, ovdje se itekako čuva od zaborava, a posebno se izdvajaju kuće porodica Grgić i Vrhovčić, u kojima niko ne stanuje.

Livničari i kovači

Nekada su se stanovnici ovog naselja tradicionalno opredjeljivali za zanimanja livničara i kovača, a danas je tu najviše penzionera, a dosta kuća je i napušteno.  

Naseljavale su ga porodice Pejčinović, Grgić, Koroušić, Brković i Vrhovčić, čiji su preci, prema jednom kazivanju, došli iz Duboštice i s Bobovca, a prema drugoj verziji, iz doline Krivaje spašavajući se od kuge još u 17. stoljeću.

Mještanin Matijevića Juro Bartulović doselio se u ovo naselje prije 35 godina iz okolice Olova. Kaže da je tu nekada bilo lijepo živjeti, a naselje je i danas zaista posebno.

- Ljudi čuvaju svoju tradiciju i ono što su njihovi preci ostavili. Veže ih njihov kraj, mjesto gdje su postali. Stanovništvo je starije, dosta starosjedilaca je umrlo, neke kuće su napuštene, ali se i one održavaju – kaže Bartulović.

Katarina Franjković još se davno udala u ovo naselje, a njen muž Zdenko u njemu je rođen.

- Kuća u kojoj mi sada živimo, nekada je bila ognjište. Ovdje se kuhalo, spremalo, sušilo meso, a poslije je tu živjela tetka moga muža. Pored je bila i njegova rodna kuća i mi smo, u spomen na nju, počeli prije četrdesetak godina ovo adaptirati. Ulagali smo i trudimo se da to očuvamo – kaže Franjković te dodaje da se starine moraju čuvati i održavati.

Franjković: Nekada je tu bilo ognjište

Brojni mlinovi

Priroda u Matijevićima je izuzetna, a kroz naselje protiče rijeka Stavnja pa su na njoj nekada postojali brojni mlinovi, a najpoznatiji je bio onaj kod Lađe. Mještani kažu i da je nekada svaka porodica imala krave i ovce, a sada zbog tretmana gradskog naselja stoku nema niko.

Nazivi po porodicama  

Pored Matijevića, u ovom starom dijelu grada postoje i naselja Benići, Franići, Stojkovići, Novakovići. Nazivi su dati po tadašnjim porodicama koje su naseljavale ovaj kraj, radi lakšeg ubiranja poreza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.