BIH

I Maglaj ima svoje polumaratonce: Četvorka kojoj je trčanje ušlo u krv

Na takmičenju u Apatinu postigli zapažene rezultate

Piše: N. Br.

21.10.2017

Reuf Husejnović, Almin Pašić, Almir Hadžisalihović i Enes Mujanović iz Maglaja iza sebe imaju već nekoliko učešća na polumaratonima i noćnim utrkama u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Travniku. Posljednje njihovo učešće na nekoj utrci bilo je na 22. dunavskom polumaratonu u Apatinu, koji je, ujedno, i Prvenstvo Balkana za veterane.  

Staza je vodila kroz centar Apatina i uz obalu Dunava. Učestvovalo je 600 trkača, od kojih je njih 502 uspješno završilo utrku u svim kategorijama. Trkači iz Maglaja istrčali su polumaraton za manje od dva sata i u svojim kategorijama plasirali se od 16. do 28. mjesta.

Njih četvorica već dugo se bave trčanjem, jer žele očuvati zdravlje i ostati u kondiciji. No, to im je ušlo u krv pa sada teško da mogu zamisliti dan a da ne istrče barem pet kilometara. Ni motiv nije teško pronaći.

- U posljednje dvije godine smršavio sam 18 kilograma, zdravlje mi je mnogo bolje, tlak je u normali, kao i masnoće u krvi. Trčim i idem u teretanu šest dana u sedmici, a jedan dan se odmaram - rekao nam je Reuf Husejnović.

Almin Pašić ističe kako je potrebno uskladiti porodicu, posao i trčanje, da ništa ne trpi. Jednom kada se krene, teško je prestati. Almir Hadžisalihović, kao aktivni član Kajak-kanu kluba Maglaj, trčanjem nadopunjuje formu, dok se Enes Mujanović za trčanje opredijelio nakon što se prestao baviti karateom.

Za mjesec i do 200 kilometara 

Ove Maglajlije trče tri-četiri dana u sedmici, ali dionice nisu iste. Prijeđu od pet do 21 kilometra, koliko je dužina polumaratona, a za mjesec svaki od njih istrči i do 200 kilometara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.