BIH

Kako se dijeli novac od poticaja: Vlast fiktivno povećava zaposlenost putem poljoprivrednih zadruga

Do pravih poljoprivrednika sredstva nikad ne dođu

Piše: E. HALIMIĆ

21.10.2017

Poticaji za poljoprivredu u BiH, a posebno u Federaciji, isplaćuju se isključivo po stranačkoj pripadnosti, a vlast podržava formiranje zadruga u kojima se fiktivno zapošljavaju građani da bi prikazali rast zaposlenosti, tvrde iz poljoprivrednih udruženja.

Masovna pojava

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za „Avaz“ da je ova praksa jedan od razloga zašto sredstva ne dolaze do pravih poljoprivrednika. Prema njegovim riječima, svi znaju da podjela sredstava u poljoprivredi ide političkom linijom i da se ona dijele u ovisnosti o tome ko je na vlasti.

 - Novinari su nedavno takve slučajeve otkrili i u KS. Konkretno, oni mesari Mujanovići dobili su neke poticaje, ali nakon novinskih tekstova vratili su novac. Upitno je samo koliko takvih slučajeva prođe neprimijećeno – pojasnio je Bićo.

Dodao je da bi trebalo uvesti i pravila kako bi se znalo koliko se ljudi uopće može prijaviti da radi na jednom dunumu zemlje te koliko se poticaja može dobiti za taj jedan dunum.

- Dešava se da se registriraju zadruge kako bi se uzimala sredstva za samozapošljavanje i to traje dok ima para. To je masovna pojava - naglasio je Bićo.

Usorac: U manjem entitetu malo drugačije | Bićo: Koliko slučajeva prođe neprimijećeno

Kako varaju u RS

I predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac kazao je za naš list da praksa podjele novca po političkoj liniji postoji i da je izraženija u FBiH, dok u RS mahinacije poticajima idu po drugoj liniji.

- U RS se dobivaju poticaji na izvoz domaćih proizvoda. Tako se uvezeni kukuruz, mlijeko, meso i voće prikazuju kao domaći pa ih prodaju u inostranstvo. Na osnovu toga naplaćuju poticaje iako nemaju pravo na to. Od ionako malog budžeta za poljoprivredu, ukrade se znatan iznos, pa je logično da pravim poljoprivrednicima ne ostaje ništa. Oni koji oru brazdu nemaju ništa, oni koji oru po papirima imaju puno - istakao je Usorac.

Dio novca obavezno bude vraćen stranci  

 - Znam tačno kako varaju poljoprivrednike u Federaciji. Raspisuju se javni pozivi, na koje se prijavljuju poljoprivrednici, a na kraju sve to dobiju stranački izabrani ljudi. Nakon toga jedan dio obavezno bude vraćen stranci koja je na vlasti i koja je izabrala te fiktivne poljoprivrednike. Ima tu svega, takav je sistem napravljen, a u ovom slučaju sisteme kreiraju resorni ministri da bi mogli svojim politički podobnima isplatiti novac. Mešetari uvijek nađu rupe u zakonima i pravilnicima - pojasnio je Usorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.