BIH

U Srebreniku pokrenuta humanitarna akcija za porodicu Tursunović: Nakon požara Nevzeta i Emina opet će imati krov nad glavom

Uskoro počinje obnova oštećene kuće

Piše: O. MUJKIĆ

22.10.2017

Velika humanitarna akcija za obnovu izgorjele kuće samohrane majke Nevzete Tursunović u Gornjoj Tinji kod Srebrenika pokrenuta je zahvaljujući dobrim ljudima. 

Nevzeta i njena 15-godišnja kćerka Emina u utorak su za svega nekoliko minuta ostale bez krova nad glavom kada je, kako se pretpostavlja, zbog varničenja na produžnom kablu, požar prvo planuo u pomoćnom objektu, u kojem je uzgajala piliće, a potom se vatra velikom brzinom proširila na krov kuće.

Ukućani su, srećom, na vrijeme primijetili dim, koji se iz zapaljene šupe kroz ventilacioni otvor probio u kuhinju, tako da u ovom požaru niko nije stradao.

Emina i Nevzeta: Zahvalne što nisu ostavljene na cjedilu

U septembru prošle godine, nakon duže bolesti, Nevzeti je umro muž Redžo, a ona se već duže vrijeme bori s karcinomom dojke.

- Privremeno smo im pronašli smještaj u komšiluku, a samo dan nakon požara počeli smo pripreme za obnovu kuće - ističe Esed Selimović, predsjednik Mjesne zajednice Tinja Gornja.

Teško bolesna Nevzeta i njena kćerka duboko su dirnute podrškom komšija i institucija, koji ih u najtežim trenucima nisu ostavili na cjedilu.

- I prije ove tragedije jedva sam sastavljala kraj s krajem. Više od polovine minimalne penzije koju sam naslijedila od muža, trošim za kupovinu lijekova tako da mi ostane veoma malo sredstava za školovanje kćerke i kupovinu hrane. Neizmjerno sam zahvalna ovim dobrim ljudima - kroz suze ističe Nevzeta.

Prikupljanje pomoći 

- U velikoj akciji raščišćavanja zgarišta učestvovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Tinja”, članice Udruženja žena “Tinjanke” i brojni mještani ovog naselja. Iz Općine su dali jednokratnu pomoć od 1.000 KM, a već smo pokrenuli i akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga – napominje Selimović.

Svi oni koji žele podržati ovu humanitarnu akciju, novac mogu uplatiti i na tekući račun Nevzete Tursunović, otvoren kod “UniCredit banke”, broj: 3386302510703428, a broj računa korisnika je 45193354000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.