BIH

Odgovorio na prozivke premijerke RS: Zvizdić brani SDS iako su četiri puta oborili njegov set zakon o akcizama

Cvijanović: Optužuje Zvizdića da snosi najveću odgovornost | Zvizdić: Ne da na koalicione partnere iako su ga izdali

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2017

Kako vrijeme odmiče, sve je dublji jaz među političkim partijama u BiH kada je u pitanju stav o povećanju akciza na gorivo. Istovremeno, najodgovorniji akteri za to što uvjeti za isplatu nove tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali i za dobivanje grant i kreditnih sredstava za cestovnu infrastrukturu nisu ispunjeni pokušavaju sa sebe skinuti odgovornost i prebaciti je na druge.

Skinuti odgovornost

Tako ovih dana traje javna polemika između Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i Željke Cvijanović, premijerke entiteta RS. Dok, s jedne strane, Cvijanović optužuje Zvizdića da on lično te SDA i SDS snose najveću odgovornost zbog neusvajanja seta zakona o akcizama, Zvizdić uzvraća da su za trenutnu blokadu usvajanja zakona o akcizama odgovorni SNSD i HDZ. 

Istovremeno, Zvizdić odbacuje bilo kakve optužbe na račun SDA i SDS-a, odnosno Saveza za promjene. Iznenađujuće je što on u slučaju akciza brani SDS ako se zna da je Zvizdić u parlamentarnu proceduru u posljednjih godinu dana slao četiri puta set zakona o akcizama i oni su obarani upravo glasovima SDS-a i glasovima Kluba poslanika SDA, koji se u međuvremenu podijelio.

Pokušaj pranja

Premda je jasno da je SNSD, vjerovatno, akcize podržavao zbog interesa RS, činjenica je da su poslanici te stranke svaki put podržali Zvizdićeve prijedloge.

Zbog ovakvog Zvizdićevog stava samo po sebi nameće se pitanje je li SDA ikad i imala ozbiljnu namjeru da set zakona o akcizama bude usvojen i jesu li najnovije priče o posljednjem prijedlogu povećanja samo pokušaj Zvizdićevog „pranja“ pred međunarodnom zajednicom za ovaj neispunjeni uvjet.

Svetili mu se neki od njegovih zastupnika  

Cvijanović se oglasila i jučer, izrazivši žaljenje ako je nečim uvrijedila Zvizdića, rekavši da ''odgovornost za reformski zastoj leži na institucijama BiH gdje je njegova partija na vlasti“. Dodala je da je „činjenica da Zvizdić nema parlamentarnu većinu jer su mu se svetili neki od njegovih vlastitih zastupnika“. Cvijanović je poručila Zvizdiću da pripremi novi prijedlog o akcizama i osigura većinu.

- Ako mu treba podrška iz RS, a rješenje nam odgovara, mi ćemo to podržati - kazala je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.