BIH

U Starom gradu kao u jeku sezone, kolone gostiju i dalje pristižu: Mostar obara rekorde, broj turista dostiže milionsku cifru

Svi se željeli fotografirati na Starom mostu

Piše: M. HODŽIĆ

22.10.2017

Nema sumnje, ovogodišnja turistička sezona u gradu na Neretvi jedna je od najboljih ikad. Da je tako, potvrđuju iz Turističke zajednice HNK, ističući da je Mostar ove godine posjetilo oko milion turista. Konačna ovogodišnja cifra posjećenosti znat će se po okončanju podsezone, koja je, ističu turistički radnici, premašila sva njihova očekivanja i prognoze. 

Zadivljujući skokovi

Zahvaljujući idealnom vremenu, u mostarski Stari grad i dalje svakodnevno pristižu kolone turista iz cijelog svijeta, a tako je bilo i jučer, u što se uvjerila i naša ekipa. U pojedinim momentima stvarali su se takvi čepovi i gužva da je bilo nemoguće mimoići se u Starom gradu.

Stari most, ovdašnji dragulj, privlačio je najveću pažnju turista, posebno zbog čuvenih skokova mostarskih ikara, koji i dalje skaču u ledenu Neretvu s UNESCO-ovog spomenika.

Turisti obavezno koriste priliku i da se fotografiraju sa sjedokosim Safetom Begovićem zvanim Safa. Njegove fotografije s turistima ispred živopisne zanatske radnje, smještene tik uz Stari most, obišle su cijeli svijet.

Begović, koji 49 godina drži radnju u Starom gradu i ponajbolje zna kako ovaj dio grada „diše“, također nam govori da bolju sezonu ne bi poželio.

- Ne bih očekivao niti Boga molio da bude bolja i da se desi više turista. Ovo je odlično. Dosta je više turista, a ponekad ih ima i previše - kaže nam Begović.

Begović: Ovo je odlično

Amerikanci najbolji

Kao odličan poznavalac ovdašnjih prilika, ističe da su po broju dolazaka na prvom mjestu gosti iz Južne Koreje, zatim Poljaci, a na trećem mjestu su, dodaje, Italijani.

- Vrlo malo ima Amerikanaca i Nijemaca, koji su za mene najbolji turisti jer vole kupovati ručni rad. Poljaci su uglavnom vjerski turisti koji spavaju u Međugorju i ne kupuju ovdje ništa. Samo su u tranzitu - dodaje Begović.

Uvesti red sa štandovima 

Begović navodi da će se, ukoliko broj turista i dalje bude rastao, morati uvesti red po pitanju postavljanja štandova, stolova i stolica, da ne bi dolazilo do gužvi.

- Ulice su uske i dvije grupe koje se mimoilaze jedva prođu. Robu stavljam dokle je moj basamak, a neki iznesu i pet metara od radnje. Ne znam ko je odgovoran za taj red, ali ovako neće moći ako nam dođe još malo više turista - kaže Begović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.