BIH

Nema zakona koji zabranjuje tjelesno kažnjavanje mališana: Više od 80 posto djece u BiH odgaja se batinama

BiH je među 74 zemlje gdje je općeprihvaćeno fizičko kažnjavanje djece

Piše: T. ROKVIĆ - E. HALIMIĆ

22.10.2017

U našoj zemlji tjelesno kažnjavanje još se koristi kao metoda odgoja djece. Prema istraživanju, tu metodu odobrava skoro 50 posto roditelja, poručuju iz organizacije “Save the Children”. 

Iz ove organizacije naglašavaju da u našoj zemlji ne postoji zakon koji zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece te da je tek od ove godine Vijeće za djecu BiH, uz podršku “Save the Childrena”, pokrenulo inicijativu da se zakonom zabrani tjelesno kažnjavanje.

Krajnja mjera

- No, zakon je krajnja mjera, a ono na čemu se mora raditi je podizanje svijesti i edukacija sadašnjih i budućih roditelja o nenasilnim, pozitivnim metodama discipliniranja – kazala je Aleksandra Babić-Golubović iz organizacije. 

Alarmantan je i podatak da su BiH, Crna Gora i Makedonija jedine evropske države koje su našle svoje mjesto u 20-godišnjem istraživanju Međunarodnog fonda za djecu UNICEF, koji pretežno nerazvijene, afričke i latinoameričke države osuđuje za sistemsku nebrigu o djeci.

U izvještaju “Rani trenuci su važni za svako dijete” eksperti iz UNICEF-a naglašavaju da je Bosna i Hercegovina jedna od država u kojoj se više od 80 posto djece redovno podvrgava nasilnoj disciplini od svojih staratelja.

Ovakav postotak zabilježen je u 74 zemlje, uključujući i BiH, kad je riječ o djeci u dobi od dvije do četiri godine koji su iskusili nasilnu disciplinu, uključujući fizičku kaznu i psihološku agresiju tokom jednog mjeseca.

Mnogo pažnje

Psiholog Čedomir Novaković za “Avaz” kaže da su novorođenčad, trudnice i mlade porodice u BiH ugrožene kategorije.

Babić-Golubović: Potrebna edukacija | Novaković: Mašu zakonima

- Dijete od rođenja pa do početka svog formalnog školovanja treba veoma mnogo pažnje. Sa sadašnjim stepenom brige i ulaganja nije teško procijeniti gdje smo, a moj odgovor je nigdje – poručuje psiholog te dodaje da politika stalno maše zakonom i pravilnicima, ali da se oni ne primjenjuju te da veliki broj životnih problema građana nije nikako reguliran.

BiH u društvu Mozambika, Čada, Konga... 

Koliko je alarmantna nebriga države za najosjetljivije kategorije, pokazuje činjenica da je Bosna i Hercegovina među više od 250 međunarodno priznatih država postala dio crne statistike prikazane u ovom izvještaju. A, osim naše državu, tu su i Mozambik, Čad, Kongo, Ruanda, Gambija, Gana, Togo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.