BIH

Dnevna kamata po tužbi austrijskog "Strabaga" računa se već pet godina

"Strabag" tužio našu zemlju zato što nije uveden u posao gradnje mosta na Svilaju

S. KURT

23.10.2017

Bosna i Hercegovina za dnevnu kamatu na ime odštete austrijskoj firmi „Strabag“ već je dužna više od 352.000 eura, saznaje „Avaz“ iz dobro obaviještenih izvora.

- Dnevna kamata od 193,52 eura počela se računati još od 2012. godine i važit će do dana isplate - kaže naš izvor.

Tako će naša zemlja austrijskoj kompaniji, ako uskoro počne isplata po osnovu ove tužbe, biti dužna više od 3,2 miliona KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić novinarima je nedavno rekao da je konačnom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Hagu Ministarstvo prometa i komunikacija obavezano da firmi "Strabag" plati 910.847 eura, uz dnevnu kamatu od 193,52 eura do dana isplate te još 360.186 eura na ime pravnih i drugih troškova.

"Strabag" je tužio našu zemlju zato što nije uveden u posao gradnje mosta na Svilaju, koji je dobio na konkursu 2011. godine. 

- Ja sam prije pet godina upozoravao na ovu situaciju. Ne zato što sam vidovit, nego što je već tada bilo jasno da nema nikakvih mogućnosti da dobijemo spor, jer nismo na vrijeme kao investitori reagirali prema izvođaču radova – kaže za „Avaz“ sekretar Ministarstva komunikacija Igor Pejić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.