BIH

Nema dovoljno uglja u termolektranama, blokovi u kvaru: EPBiH uvodi moratorij na prodaju struje?!

„Elektroprivreda BiH“: Treći moratorij na prodaju struje od rata

Piše: M. AŠČIĆ

25.10.2017

Uprava „Elektroprivrede BiH“ razmatra opciju uvođenja moratorija na prodaju električne energije kako bi održala stabilan sistem isporuke za svoje potrošaće, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“.

Drastična mjera

Razlog za ovom drastičnom mjerom leži u činjenici da je već duži period smanjena isporuka uglja za potrebe teromelektrana koje najvećim dijelom i proizvode električnu energiju. Jedan od razloga je i loša hidrometeorološka situacija s kojom se EPBiH već duže vrijeme suočava i zbog čega se ova i mjera razmatra kao realna i sasvim moguća opcija. 

Za sada se o ovom prijedlogu u državnoj firmi ne priča na sav glas. Do sada je samo dva puta ova kompanija nakon rata uvodila moratorij na prodaju električne energije i to za vrijeme velikih elementarnih nepogoda 2012. i 2014. kada je pao veliki snijeg i kada su državu pogodile nezapamćene poplave.

Otežavajuće okolnosti u proizvodnji električne energije koje tjeraju EPBiH da uvede moratorij su i česti kvarovi na termoblokovima u Kaknju, ali i problemi s termoelektranom u Banovićima.. Nedavno su kako saznajemo ispala iz rada dva bloka iz Kaknja i to blokovi 5 i 7, čime je proizvodnja električne energije ponovo bila vrlo otežana.

Uostalom, zbog loše hidrometeorološke sitacije početkom godine, EPBiH je za prva tri mjeseca napravila gubitak od 18 miliona, za pola godine 22,8 miliona KM. Razlog tome je u što je prioizvodila i prodavala struju po 42,60 eura po megavat satu, a na berzi kupovala i po 125,52 eura po megavat satu.

Jašarević: Teška situacija

Kupovali struju

Tako je ova državna firma ustvari bila primorana kupovati struju da bi sistem u redovnoj isporuci potrošaćima bio održiv i stabilan. U EPBiH o tome niko nije želio zvanično govoriti, kao ni u Vladi FBiH. Nezvaničo nam je rečeno da prijedlog još nije došao, ali da je kako stvari stoje ova mjera u planu.

Gubici u poslovanju i dalje veliki 

Saznajemo da EPBiH još uvijek nije uspjela sanirati gubitke u poslovanju bez obzira na predložene mjere koje je razmatrao i vratio na doradu Nadzorni odbor. Gubitak od 22,8 miliona KM za pola godine se postepeno smanuje, ali nedovoljo da firma do kraja godine posluje pozitivno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.