BIH

Park prirode Hutovo blato: Najveće zimovalište ptica u Evropi skoro u potpunosti uništeno

Piše: M. Sm.

26.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Ekipa "Dnevnog avaza" obišla je danas Park prirode Hutovo blato koji je skoro u potpunosti izgorio u požaru.


Jak vjetar

Iako su požar koji je izbio jučer ujutro ubrzo uspjeli lokalizirati, u poslijepodnevnim satima, navjerovatnije zbog namjernog paljenja na nekoliko mjesta, vatra se, nošena jakim vjetrom, snažno razbuktala i gutala sve pred sobom. Štete su ogromne, potvrdio nam je to Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne jedinice Čapljina.  

Ovako Park prirode "Hutovo blato" izgleda dan nakon požara. Jedinstvena submediteranska močvara i najveće zimovalište ptica u Evropi, skoro, u potpunosti je uništeno.

- Dovedeni smo u situaciju da, nakon što je na jednom mjestu ugasimo, vatra izbije na drugom. Jak vjetar i močvarno tlo jako su nam otežavali posao, a u jednom trenutku smo bukvalno spašavali motel „Karaotok“ i kuće - kazao je Jurković za „Avaz“.

Nažalost, ovo nije prvi put da jedinstvena submediteranska močvara i jedno od najvećih zimovališta ptica na području Evrope strada, upravo zbog požara.

Jurković: Otežan posao

Uništen rezervat

U oktobru 2010. godine požar koji je tri dana harao na tom području ostavio je stravične posljedice, kada je uništeno 80 posto ovog jedinstvenog ptičijeg rezervata u Evropi. Više od 10.000 ptica, navodilo se tada, bilo je uznemireno u svom staništu. Slična situacija dogodila se u septembru 2015.

Sa 163 vrste ptica, 630 biljnih vrsta te bogatim ribljim fondom u pet jezera, Hutovo blato upisano je na listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.