BIH

Dane provode krstareći rijekom, daleko od briga i problema: Trojica boema odmetnula se od kuće i preselila na Savu

Ahmet i Adem pred ukrcavanje na “Kormoran”

Piše: B. GRGIĆ

26.10.2017


Bježeći od svakodnevnog života, Ahmet Sarač, Adem Ahmetagić i Željko Dedić ove jeseni dosta vremena provode na brodiću “Kormoran”. Neobični trio tu uvježbava svirku, razne pjesme, od sevdalinki do turbofolka, a potom se goste uz riblje specijalitete. Krstare Savom, uglavnom na području bosanskogradiške općine, od Orahove na zapadu do Orubice na istoku.

Dobro raspoloženje

Ahmet Sarač nezvanično je najveći boem na Savi. Jednostavno se, kako sam priznaje, odmetnuo od kuće i uglavnom živi na omiljenoj rijeci.

- Na vodi živim, boravim tu i danju i noću. Ponekad, zimi i ljeti, u svako doba, po nekoliko sedmica ne idem odavde. Upoznao sam sve čarolije Save i sve njene ćudi. Sada je ponovo dobar ulov ribe, a ja sam velemajstor za pripremu jela od ribe - pohvalio se Sarač.

Zanimljivo je da povrće za čorbe i riblji paprikaš koristi iz vlastite bašte, zasađene na vodenoj platformi.

- U kantama, flašama, kutijama su ljute paprike, mrkva, paradajz i drugo povrće. Ovdje sve uspijeva, a dobro raspoloženje ponajbolje - objašnjava Dedić, koji je sa Saračem formirao i duo “Rakovi”.

Već su uvježbali tridesetak pjesama, kako kažu, dovoljno za cjelovečernji koncert na kopnu.

- Vježbamo na vodi, naš improvizirani savski restoran u pokretu nazvali smo “Ovo je zapad”. Imamo bogat repertoar i pjevamo pjesme iz svih zemalja Jugoslavije, koja na našem splavu živi punim kapacitetom. Duo “Rakovi” ima višestruko značenje, nas dvojica smo Rakovi u horoskopu, a također smo dobri lovci na riječne rakove - pojašnjava Dedić.

Zajedno s Ademom, koji ima titulu ekonoma na Savi, Željko i Ahmet praktično žive na samoj državnoj granici. Nakon svirke i pjesme, slijedi degustacija ribljih specijaliteta.

Svirka na Savi traje po cijeli dan

Vrhunska jela

- Od svake ribe znam napraviti vrhunsko jelo, ali se najradije počastimo smuđom, somom ili štukom. Naravno, tu je i dobro vino pa ponovo pjesma. Posmatrači s obale doživljavaju nas na razne načine. Jedni misle da smo pijani, drugi da smo otkačeni, a mi smo se samo prepustili prirodi. Pobjegli smo od elektronike, bombardiranja informacijama i drugih stvari koje čovjeka lišavaju slobode - kaže Sarač.

Ovaj neobični trio ponudio je jednostavnu formulu kako pobjeći od svakodnevice i stopiti se sa prirodom. Uživanje je zagarantirano, bez obzira na godišnje doba i klimatske promjene.

Na kopno po hljeb i piće 

I dok Željko i Ahmet sviraju, love i pripremaju ribu, Adem na trenutak napušta brodicu i odlazi do prvog marketa. Valja nabaviti hljeb, piće, čuti šta se novo desilo na kopnu, prenijeti pokoji pozdrav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.