BIH

Legendarni banjalučki bokser u teškom stanju: Marijan Beneš bori se za život, zaboravili su ga svi osim prijatelja

Beneš: Veliki sportista vodi životnu bitku

Piše: G. DAKIĆ

27.10.2017

Marijan Beneš, legenda jugoslavenskog boksa i jedan od najvećih sportista s ovih prostora, u teškom je zdravstvenom stanju posljednjih mjeseci, a nedavno je u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci primljen zbog visokog pritiska i opće slabosti organizma.

Zakrčeni sudovi

Beneš godinama boluje od Alzheimerove bolesti, ne može pričati, teško se kreće i često ne prepoznaje ljude kojima je okružen. Legendarni bh. bokser liječi se u UKC-u RS i u Centru za rehabilitaciju u banjalučkom naselju Trapisti. Do sada nije dobio pomoć Grada Banje Luke i Olimpijskog komiteta BiH.

Doktor, nutricionista, herbalista i bivši bokser Tomo Lukić iz Tuzle kaže da je Benešu zakrčeno 90 posto krvnih sudova koji dovode kiseonik, krv i hranu u mozak. On je, ujedno, pokrenuo i humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći za Beneša.

- Dolazit ću u Banju Luku kad god budem mogao da posjetim Beneša. Napravio sam program novog načina ishrane i to će mu osigurati sve lijekove koji se primjenjuju u liječenju. Vjerujem da će tako pročistiti vene i arterije te smanjiti zakrčenja – naveo je Lukić.

Dobili potvrdu

Sličnu akciju u Beogradu je pokrenuo bivši bokser Partizana Dragan Dimić. Njih dvojica su dobila potvrde da će Benešu u pomoć doći velikani boksa Ljubiša Simić, Boro Novaković, Ace Rusevski, Mirko Puzović, Slobodan Kačar, Tadija Kačar, Damir Škaro i Nermin Šabanović.

- Pozvali smo prijatelje da se odazovu pozivu za pomoć Benešu i od tada su se Dimiću i meni počeli javljati bokseri koji nisu znali za njegovo zdravstveno i finansijsko stanje. Javljaju se i aktivni bokseri, ali i oni koji su odavno u penziji – kazao je Lukić.

21 meč riješen nokautom 

Beneš je osvojio sve moguće titule u BiH i bivšoj Jugoslaviji, kao i naslov evropskog prvaka u svojoj kategoriji, koji je godinama uspješno branio. Nakon amaterskog boksa, kao jedan od najuspješnijih boksera banjalučke Slavije, prešao je u profesionalce. Boksao je do 1983. godine, kad je rukavice objesio o klin. Imao je ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je u 32 pobijedio (21 meč nokautom).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.