BIH

Behmenu je Rekić ispričao priču o amidži

Delimustafić je Rekiću ponudio mjesto pomoćnika ministra za poslove milicije umjesto Hebiba

E.D.A.

31.10.2017

Nakon što ga je pred kraj 1991. godine ex jugoslovenski šef Saveznog SUP-a Petar Gračanin poslao u Sarajevo, oficir KOS-a Sead Rekić došao je na sastanak kod tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova EBiH Alije Delimustafića. Tu je Rekić svjedočio i da ministrova sekretarica Julija Fikretu Muslimoviću zakazuje sastanak s Delimustafićem.

Prelazak u MUP

O ovom događaju “Slobodna Bosna” u nastavku senzacionalnog serijala od 10. oktobra 1998. godine pod naslovom "Delimustafić mi je savjetovao da Behmenu kažem kako mi je amidža robijao kao mladi musliman" dalje piše: 

- Na vratima Delimustafićevog kabineta Rekić se mimoilazi sa pukovnikom Slavoljubom Beloševićem Belim, oficirom KOS-a, i pukovnikom Hazimom Begovićem, zamjenikom ministra odbrane BiH, takođe saradnikom KOS-a. Beli je Rekiću čestitao i najavio da će njih trojica ubuduće zajedno raditi. "Nisam znao na čemu mi čestita".

Delimustafić Rekiću nudi da pređe u MUP na mjesto pomoćnika ministra za poslove milicije umjesto Avde Hebiba. Objasnio je da mu treba oficir JNA, odnosno čovjek koji zna raditi svoj posao. "Rekao mi je da ću razgovarati sa čovjekom iz SDA koji je ekstrem i zove se Omer Behmen. Dao mi je uputstva kako da sa njim razgovaram i da mu obavezno kažem da mi je amidža osuđivan kao mladi musliman. Objasnio je da stranka treba dati saglasnost za moje imenovanje."

Muslimović: Tražio praćenje Vikića i specijalne jedinice

Delimustafić je Rekiću ponudio Hebibovo mjesto

Muslimović je znao

Na Rekićevo insistiranje da o svemu obavijeste Vasiljevića i Gračanina, Delimustafić je odgovorio da je sve uredu i da Behmenu o tome ništa ne govore. Behmenu je Rekić ispričao priču o amidži.

"Po onome kako se odvijao moj dolazak kod ministra bilo mi je jasno da se nastavlja moj dalji rad sa KOS-om. Ovo je mogao znati i Muslimović, jer mi je jednom prilikom rekao kako zna na koji sam način prešao u MUP. Tada nisam povezivao moj dolazak u MUP sa mojim ranijim tajnim snimanjem Vikića i pokrivanjem specijalne jedinice po zahtjevu Muslimovića. Sjećam se, jednom je Rasim Muharemović, u martu 1993., rekao da Muslimović treba biti postavljen za komandanta specijalne jedinice MUP-a. Mislio sam tada da on (Muslimović, op. aut.) treba ići u službu državne bezbjednosti, a ja, s obzirom na svoje sposobnosti, u specijalnu jedinicu" - svjedočio je Rekić nakon što je uhapšen 1993., a objavila “Slobodna Bosna” 1998. godine.

Plan dogovoren sa Vasiljevićem, Gračaninom i Delimustafićem

U istom tekstu “Slobodna Bosna” objavila je i podatak da su istovremeno, 1991. godine, u CSB-u Banja Luka sastanak održali tadašnji vojni i policijski funkcioneri Petar Gračanin, Alija Delimustafić, Nikola Koljević, Ejup Ganić, Vitomir Žepinić i general Nikola Uzelac, komandant Banjalučkog korpusa.  

- Rekić iz Banje Luke poziva Vasiljevića u Beograd i upoznaje ga sa ponudom da pređe u MUP BiH. "Vasiljević me prekinuo rekavši da je sve dogovoreno i pitao da li je tu A. D. Nisam shvatio šta me pita, upitao sam za pojašnjenje. Rekao je Alija D. i zaključio sam da se radi o Delimustafiću. Obavijestio sam ga da je tu, pa smo završili razgovor. Uvjerio sam se da je plan mog dolaska u MUP BiH dogovoren sa Vasiljevićem, Gračaninom i Delimustafićem" – tvrdio je Rekić 1993. u svom iskazu istražnim organima.

Omer Behmen: Po Delimustafićevom savjetu Rekić je ispričao da mu je amidža robijao kao mladi musliman

Faksimil dijela teksta SB-a pod naslovom "Delimustafić mi je savjetovao da Behmenu kažem kako mi je amidža robijao kao mladi musliman" od 10. oktobra 1998. godine

(Sutra: Na osnovu falsifikata Ace Vasiljevića, Rekić je zaposlen kao glavni inspektor u MUP-u BiH)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.