BIH

U Drvaru obilježena 22. godišnjica zatvaranja logora: U Kamenici zvjerski ubijane cijele porodice

S obilježavanja: Predstavnici vlasti nisu se pojavili

Piše: S.T.

6.11.2017

Udruženja logoraša obilježila su dvadeset i drugu godišnjicu zatvaranja logora Kamenica kod Drvara, u kojem su od 1992. do 1995. godine počinjeni stravični zločini.  

U logoru su držani civili s područja Kulen-Vakufa, Ključa, Sanskoga Mosta, Kupresa, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, te ratni zarobljenici Armije RBiH i HVO-a. Kroz ovaj logor prošlo je više od 200 logoraša, žena i muškaraca, a više od pedeset ih je zvjerski ubijeno, među kojima i jedna trudnica, te cjelokupne porodice.

Predsjednik Saveza udruženja logoraša u BiH Jasmin Mešković obratio se okupljenima i ukazao na odsustvo predstavnika vlasti USK-a, od kojih niko nije došao da s preživjelim logorašima obilježi ovaj događaj.

Među bivšim logorašima koji su izvjesno vrijeme proveli u ovom logoru su i Sulejman Kapić i Hilmo Kozlica.

– Proveo sam sedamdeset i pet dana među ovim zidovima. Maltretirali su nas, tukli. Bili smo gladni, žedni. Činili su to ekstremisti, a bilo je i nekih dobrih ljudi koji su s nama htjeli barem popričati. Posebno su okrutni bili kada se napiju i tada smo ih se morali dobro čuvati. U četrdeset i osam sati nekad dobiješ za jesti samo jedan obrok - prisjetio se logoraških dana Sulejman Kapić iz Cazina.

Kapić: Posebno su okrutni bili kada se napiju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.