BIH

Otrovana stoka povratnika u Bjelogorcima kod Rogatice: Hoće da nas unište i isele bez metka!

Uzrok uginuća stoke je trovanje ureom, vještačkim đubrivom

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

11.11.2017


Tri grla iz malog stada goveda povratničke porodice Herceglija iz sela Bjelogorci kod Rogatice su otrovana. U voćnjaku, nedaleko od kuće, životinje su patile i uginule nakon što su konzumirale vještačko đubrivo.



Nisu sigurni

Nedžad i Hajra, dvoje vrijednih ljudi kojima je stoka jedini izvor egzistencije, na ivici su očaja i odluke da zauvijek odu, jer sumnjaju da iza svega stoje međunacionalna mržnja i komšija koji je prije nekoliko godina kupio kuću u selu.

- Oboje smo na birou, nemamo nikakvih primanja, a školujemo troje djece. Najstarija kćerka je napustila školu jer nemamo sredstava da je školujemo. Ovo nam je sve. Sad su nam i život uništili, jer nemam više šta prodati. Ovo neko ide da nas uništi skroz. A govorili su nam da će nas iseliti bez metka. Ovo je dokaz da moramo ostaviti imanje, iako sam na svom i nikoga ne diram - kaže Hajra.


Supružnici Nedžad i Hajra Herceglija: Ovo je dokaz da moramo ostaviti imanje

Nedžad dodaje da su ranije uništavane njihove ograde, a dijete provocirano na putu do škole. Sa svime su i ovog puta upoznati policijski istražitelji, od kojih je zatražena zaštita, jer se nakon trovanja stoke ni sami povratnici ne osjećaju sigurno.

Policijski uviđaj

Uviđaj na mjestu uginuća životinja, gdje se vide tragovi posutog sredstva, obavila je policija, uz pomoć veterinara, a iz općinske komisije obećali su nadoknadu dijela štete.

- Uzrok uginuća je trovanje ureom, vještačkim đubrivom. Krave su to pojele i u roku od petnaestak minuta došlo je do oslobađanja amonijaka i nadimanja te gušenja pritiskom na srce i unutrašnje organe. Urea se inače koristi u poljoprivredi, izvor je azota, a može se kupiti u svakoj seoskoj prodavnici – kazao nam je Milanko Ševo, veterinar iz Rogatice.


Uzorci na analizi

Uginula stoka zbrinuta je u jami dubokoj oko tri metra. Prethodno su uzeti uzorci koji će biti upućeni na analizu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.