BIH

Gutić: Za sve loše kriv je Kukić | Kukić: Gutić je bahat, tužit ću ga!

Gutić i Kukić: Izetbegoviću u pismima iznijeli niz međusobnih optužbi

Piše: A. HADŽIĆ

11.11.2017

Premijer TK Bego Gutić prije nekoliko dana, pismom s memorandumom Vlade upućenim na adresu predsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića, obrušio se na svog donedavnog prijatelja i političkog mentora, predsjednika KO SDA TK Mirsada Kukića.  


Susret na Kovačima


Optužio je Kukića da, skupa s predsjednikom Skupštine TK Senadom Alićem, ministrom unutrašnjih poslova Huseinom Topčagićem i jednim brojem kantonalnih poslanika, priprema njegovu smjenu i rušenje Vlade na čijem je čelu. 

- Vama je odranije poznato da je predsjednik Kukić prema meni imao nekoliko nekorektnih i nerazumnih zahtjeva, a jedan od njih odnosi se i na opstruiranje Vašeg dolaska na sajam GraposExpo u Gračanici. Donedavno, svi pokušaji moje diskreditacije bili su prikriveni, a otvoreni napadi počeli su nakon što sam, kao premijer Kantona, zajedno s Vama, u povodu obilježavanja dana formiranja 2. korpusa ARBiH, prisustvovao polaganju cvijeća na mezarju Kovači u Sarajevu – požalio se, između ostalog, premijer Gutić u svom pismu.

Gutić upoznaje Izetbegovića i s navodnim Kukićevim „tajnim sastancima“ u Kladnju i Čeliću, o njegovom „kontinuitetu stvaranja krize“ u pojedinim općinskim odborima. Optužuje ga za loš izborni rezultat kandidata SDA za načelnike općina u Živinicama i Lukavcu, privatiziranje politike SDA, neodržavanje sjednica organa stranke, nerad... ustvari za sve što se trenutno smatra lošim, kako u SDA tako i u TK uopće.

Teške greške

Samo pet dana kasnije na Izetbegovićevu adresu pismo je, doduše dosta umjerenijeg tona, u ime KO SDA TK uputio i Mirsad Kukić, demantirajući sve navode premijera Gutića, posebno one koji se tiču rada SDA TK te navodne pripreme Gutićeve smjene.

- Odgovorno tvrdim da, i pored svega, nikada nije zvanično razmatrana smjena premijera Gutića, što je on u svojoj takozvanoj informaciji neoprezno i priznao... Funkcija premijera TK je politička funkcija povjerena od strane SDA, tako da je potpuno jasno ko kome odgovara. Ovdje se opravdano postavlja pitanje je li premijer Gutić jedini premijer na svijetu koji ne griješi i jedini premijer koji se ne smije kritikovati – navodi Kukić, upozoravajući pritom na Gutićevu bahatost u odnosu s pojedinim ministrima i članovima stranke te na mnoge druge teške greške.

Kukić u pismu, između ostalog, ističe da će za sve neistine koje je o njemu u javnosti iznio premijer Bego Gutić pravdu zatražiti na sudu.


Zavadio ih vrh stranke iz Sarajeva?

Podjele unutar SDA TK su očigledne i mnogi njeni članovi s gorčinom tvrde da je premijera i predsjednika stranke „zavadio vrh SDA u Sarajevu“. 

Sve je, kažu, u funkciji uvođenja povjereništva u KO SDA TK uoči izbora 2018. godine kako bi na izbornim listama bile osigurane pozicije pojedinim Izetbegovićevim kadrovima koji su već dugo bez izborne baze, a nalaze se na vrlo značajnim pozicijama i u stranci i u izvršnoj vlasti. 

I koji nemaju podršku aktuelnog predsjednika SDA TK Mirsada Kukića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.