BIH

Zbog ušteda Sebije Izetbegović teški pacijenti otpušteni iz bolnice?

Klinike smještene u prostorima Centralnog medicinskog bloka

Piše: A. Nu.

11.11.2017

Klinika za bolesti uha, grla i nosa i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) spojene su u Kliniku za bolesti uha, grla i hirurgiju glave i vrata, a Klinika za kardiohirurgiju i Klinika za vaskularnu hirurgiju u Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju.  

Odluku o spajanju ove četiri klinike u dvije donio je Upravni odbor na sjednici 19. oktobra pozivajući se na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Iz KCUS-a je jučer saopćeno da je odluka uslijedila „zbog sličnosti problematike te bolje funkcionalnosti i efikasnije njege pacijenata“, a klinike su smještene u prostorima Centralnog medicinskog bloka.

Jučerašnjim saopćenjem KCUS-a potvrđeno je prošlosedmično pisanje „Avaza“ da se gasi Klinika za vaskularnu hirurgiju. Inače, tokom proteklih nekoliko dana neki od pacijenata koji su bili u teškom stanju, a ležali su na Vaskularnoj hirurgiji, otpušteni su iz bolnice iako nisu završili s propisanom terapijom. S obzirom na to da je odluka o spajanju klinika već stupila na snagu, postavlja se pitanje je li riječ o prisilnom smanjenju broja pacijenata na Vaskularnoj hirurgiji.

I dok pacijenti nemaju gdje da se liječe te ih vraćaju kući, ljekari iz ove bolnice tvrde da će se na ovaj način postići racionalizacija kako smještaja i prostora (Klinika za vaskularnu hirurgiju je bila dislocirana), tako i potrebnog kadra i opreme. 

Dopis je uputio direktor Hirurških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović, a pod naredbom i direktivom Sebije Izetbegović, koja je ponovo u drugi plan stavila pacijente, a na prvo mjesto „uštede“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.