BIH

Borci nezadovoljni, sumnjaju u novu prevaru vlasti : Autobusi su spremni, vratit ćemo se na proteste u Sarajevo, ako treba!

Borci poručili: Borili smo se za sve, a ne samo za sebe

Piše: E. HALIMIĆ

12.11.2017

Borci koji su u junu protestirali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu sve su nezadovoljniji što obećanja resornog ministra Salke Bukvarevića još nisu ispunjena, saznaje „Avaz“.  



Promjena teksta

Borci, naime, imaju informaciju da je promijenjen tekst sporazuma kojim je bilo predviđeno da svaki socijalno ugroženi bivši pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a RBiH od Ministarstva dobije mjesečnu novčanu naknadu.  

- Imamo informacije da će novca biti dovoljno samo za one koji su bili na protestima. Ne želimo da samo oni koji su protestirali dobiju novac, nismo se tako dogovorili - kazao nam je jedan od predstavnika boraca (identitet poznat redakciji).

Dodao je da su sporni i kriteriji raspodjele sredstava koje je donijelo resorno ministarstvo, ali da će o svemu ovome detaljnije razgovarati s predstavnicima vlasti kada bude zakazano konačno potpisivanje ovog sporazuma.

Ukidanje odrednica

- Također, zabrinjava nas što se iz sporazuma ukida odrednica da borci mjesečno dobivaju novčane naknade. Oni sada, izgleda, nas što smo protestirali žele podmiriti do Nove godine, ali neće moći tako. Imamo spremne autobuse da krenemo iz svih krajeva BiH ponovo pred Vladu FBiH u Sarajevu. Samo što ćemo onda ući u zgradu, a ne sjediti ispred – poručio je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, sramotno je kako boračku populaciju ponovo pokušavaju prevariti, jer oni koji su protestirali ujedno su se borili za prava svih boraca, a ne samo za sebe.

Trebali dobivati od 83 do 200 KM 

Potpisanim sporazumom bilo je predviđeno da s računa Ministarstva za pitanja boraca FBiH borcima na mjesečnoj bazi budu uplaćivana sredstva. 

Borci koji su u ratu proveli do godinu trebali su dobivati deset posto od prosječne plaće u FBiH, što je oko 83 KM, oni koji su u ratu bili od 13 do 24 mjeseca 15 posto ili oko 125 KM. Borci sa „stažom“ od 25 do 36 mjeseci trebali su dobivati 166 KM, a oni iznad 36 mjeseci blizu 200 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.