BIH

Privrednici iz BPK izričiti o trasi brze ceste Sarajevo – Beograd: Da smo lopatama kopali, do sada bismo napravili put do Goražda

U opciji nekoliko trasa brze ceste: U utorak sastanak u Goraždu

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

13.11.2017

Nakon jednoglasne podrške Skupštine BPK inicijativi poslanika Sanela Mušovića (SBB), u Goraždu će biti organiziran sastanak na kojem će se tražiti da trasa brze ceste Sarajevo – Beograd ide preko ovog grada i istočne BiH.  


Bez izlaza

Domaćini sastanka, koji je najavljen za utorak, bit će premijer BPK Emir Oković (SDA) i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, a pozvani su predstavnici državnih institucija BiH i Srbije, Vlade FBiH, Ambasade Turske, načelnici općina iz istočne Bosne i Sandžaka...  

Značaj kvalitetnije povezanosti sa Sarajevom i drugim centrima, privrednici su davno prepoznali.

- Insistiramo da ova brza cesta ide preko Vardišta i Goražda. Na tromeđi smo država i to bi značilo povezivanje i s Crnom Gorom, prema kojoj, također, imamo lošu cestu. Goražde, kao grad heroj, zaslužuje podršku, ali Vlada FBiH uvijek nam obeća, pa ne ispuni. Da smo od 1996. godine tu cestu počeli lopatama kopati, do sada bismo je završili – kaže dugogodišnji privrednik i predsjednik Upravnog odbora Privredne komore BPK Hasan Tafro.

Tafro: Grad heroj zaslužuje podršku

Predsjednik Komore Dževad Terović kaže da Goražde ima slabu povezanost s trasom Koridora 5C, nema izlaz na pomorske i riječne luke, aerodrome ili željeznicu.  

Izvoz u Maroko

- Robu kamionom vozimo u Sarajevo, tamo se pretovara u voz, a u Pločama u brod i izvozi u Maroko. To mnogo usporava transport, povećava rokove isporuke i troškove. BPK nije ravnopravan s ostalim kantonima, a ne s konkurencijom u 52 države u koje trenutno izvozimo – ističe predsjednik PKBPK Dževad Terović.

Terović: Usporen transport robe

Podsjećamo da se kao druga moguća trasa spominju Bijeljina i Tuzla.


Ukinuli prugu koja je  bila žila kucavica 

- Neko je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka ukinuo prugu koja je bila žila kucavica ovog prostora i obećao povezivanje na drugi način. U Dejtonu smo dobili opet obećanje, a danas predstavnici iste vlasti imaju podijeljeno mišljenje kuda bi taj put trebao ići – dodao je Terović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.