BIH

Veliki broj mladih bh. stručnjaka napušta zemlju: Građevinari, nezadovoljni plaćom, masovno odlaze raditi u Njemačku

Građevinarstvo je oblast za koju su mladi u BiH zainteresirani

Piše: A. ČENGIĆ

13.11.2017

Bosna i Hercegovina ima vrsne stručnjake građevine i odlične inžinjere koji imaju volju i želju da uče mlade kolege. No, mnogi mladi stručnjaci nakon završenog školovanja i odrađene prakse odlaze izvan zemlje trbuhom za kruhom zato što u BiH nisu adekvatno plaćeni.

Javni sektor

To je jedan od zaključaka skupa u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu održanog povodom Dana građevinara.

Kako je istakao profesor Građevinskog fakulteta u Tuzli Zahid Bašić, u posljednje dvije do tri godine primjetan je odlazak velikog broja bh. kadrova iz oblasti građevinarstva u evropske zemlje, najviše u Njemačku.  

- Problem je uopće i pronaći zaposlenje u oblasti građevinarstva, a s druge strane konstatovano je da su mladi u BiH u proteklih deset godina još bili zainteresirani za građevinarstvo. To potvrđuje činjenica da ih velik broj upisuje ove fakultete - rekao je Bašić.

Stručnjaci su istakli da se vlast treba probuditi, a ono što je potrebno da bi se situacija u građevinarstvu poboljšala jeste pružanje prilike za zaposlenje u privatnom i u javnom sektoru.

Našu zemlju u posljednje četiri godine napustilo je više od 150.000 građana, a kako je kazala Dženana Hodžić, sekretar Udruženja građevinara u Privrednoj komori (PK) Federacije BiH, ova pojava posebno se odražava na građevinski sektor, zanatske i inžinjerske kadrove.

Siva ekonomija

- Već sada uvozimo inžinjerske kadrove. Ukoliko se ne bude blagovremeno reagiralo na ovu pojavu i ako postojeći nezaposleni kadrovi ne budu prekvalificirani, problem će postati još i veći – dodala je Hodžić.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH Amir Zukić ocijenio je da je siva ekonomija možda i najviše prisutna u građevinarstvu.

Radnici iz BiH su konkurentni  

Stručnjaci ističu da je pozitivno što su bh. građevinari tradicionalno prisutni na gradilištima širom svijeta, najviše u evropskim zemljama, što znači da je BiH još konkurentna sa svojim postojećim kapacitetima.

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste, tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je za 175.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopćio je Institut za istraživanje rada (IAB).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.