BIH

Socijalno poduzetništvo u BiH dobiva zamah: Mladi s Down sindromom i žene žrtve nasilja našli šansu

U štampariji “3DownPrint” desetak mladih s Down sindromom ima praksu i simboličnu naknadu ( A. Kuburović)

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

15.11.2017

Žene žrtve nasilja u porodici, dugoročno nezaposleni, osobe s duševnim oboljenjima... neke su od socijalno osjetljivih kategorija koje su u protekloj godini uspjele naći posao kroz projekte osnivanja socijalnih preduzeća, koji su, relativno, novina u Bosni i Hercegovini.  

Samo kroz Projekt zapošljavanja mladih (YEP) i uz finansijsku podršku Vlade Švicarske, od prošle godine otvoreno je pet takvih preduzeća, koja su do sada zaposlila skoro 40 socijalno osjetljivih osoba, a “bum” se očekuje iduće godine. Cilj je kroz ovaj projekt i milion eura pomoći za četiri godine otvoriti šezdesetak socijalnih firmi sa skoro 600 zaposlenih.

Tržište rada

Jedna od otvorenih socijalnih firmi je štamparija “3DownPrint”, čiji je osnivač Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH”, u kojem desetak mladih s Down sindromom nema stalni posao, ali ima praksu i simboličnu naknadu.

- Ne možemo ih zaposliti, jer su sada takvi propisi, ali ih kroz praksu pripremamo za tržište rada, učimo vještinama, odnosima s kolegama, da budu tu nekoliko sati. Još nemamo dobiti, jer smo prvu godinu na tržištu, a velika je konkurencija, ali ćemo sve ulagati u naše projekte – kazala nam je Indira Šiljak iz ovog udruženja.

Edita Pršić iz Fonadacije lokalne demokratije Sarajevo, koja je osnovala preduzeće za poslove čišćenja “ProFresh”, ističe da imaju stalno zaposlene dvije žene žrtve nasilja u porodici te da ih, prema potrebi, bude još po ugovoru o djelu. Naglašava da je upravo nezaposlenost jedan od razloga vraćanja žrtve nasilniku pa zaposlenje ovim ženama daje šansu za ekonomsku nezavisnost.

Pršić: Ekonomska nezavisnost | Špiljak: Učimo ih vještinama

Urbane farme

Dženan Trbić iz YEP-a rekao je da su osnovane i tri urbane farme, u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, te da su u Sarajevu i Banjoj Luci zaposlene osobe koje su dugo bile na biroima.

- U Tuzli je riječ o specifičnoj populaciji. Radimo s Udruženjem za pomoć u duševnoj nevolji “Feniks” – dodao je Trbić.

Kaže i da u BiH postoji skoro 30 socijalnih preduzeća i da je ovo rastuća oblast te da se socijalno poduzetništvo treba još urediti zakonom ili drugim aktom.

Mnogo znači roditeljima  

Vasvija Salihović iz Sarajeva roditelj je srednjoškolca s Down sindromom i ističe da je socijalno preduzeće odlična ideja te da mnogo znači za roditelje.

- Za dvije godine me očekuje pitanje zaposlenja mog sina. Ovdje, u štampariji, može da stekne radne navike i ima priliku da se i ovdje zaposli – dodala je Salihović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.