BIH

Iz Kaštela je fra Anđeo Zvizdović sišao u Milodraž da preuzme Ahdnamu

Mise u spomen na fra Anđela Zvizdovića

Piše: K. TOPALOVIĆ

16.11.2017

Na obroncima planine Zahor, na tromeđi općina Kiseljak, Fojnica i Busovača, iznad mjesta Milodraž, nalaze se tragovi Starog grada Kaštela, uklesani u stijeni. Stari grad se u dokumentima prvi put spominje u 15. stoljeću, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1.158 metara. Ova tvrđava, uz Kozograd, na najvišoj je nadmorskoj visini od svih starih gradova u BiH. 

Bitna odluka

Nedavno je uvršten na listu nacionalnih spomenika BiH, a zanimljiv je i po tome što je godinama pripadao općini Fojnica, da bi krajem 2016. bilo utvrđeno da se katastarski nalazi na tlu općine Kiseljak.

- Malo ko zna da poznata „fojnička“ Kaštela zapravo pripadaju Kiseljaku. Ne znamo kada su tačno sagrađena, ali evidentno je da je tu utočiste našao i fra Anđeo Zvizdović, odakle je sišao u Milodraško polje 1463. godine da bi od sultana Mehmeda II preuzeo Ahdnamu - kaže arheologinja Amna Agić.

Ovo je, inače, jedna od najstarijih građevina koje dokazuju prisutnost franjevaca u BiH. U 15. stoljeću, u vrijeme dolaska Osmanlija, franjevci su se iz Fojnice povukli upravo u Kaštela.

Odluka o proglašenju nacionalnim spomenikom veoma je bitna i odlučujuća u očuvanju Kaštela, a donesena je na insistiranje fratara iz fojničkog samostana.

- Do sada je fojnički samostan održavao Kaštela bez pomoći vlasti. U vrijeme nekadašnje Jugoslavije imali smo zabranu okupljanja i mise u sjećanje na fra Anđela Zvizdovića. Dolaskom demokratije održavamo mise na kojima se okupe ljudi iz svih krajeva BiH - kaže gvardijan samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Miro Relota.

Relota: Bez pomoći vlasti | Agić: Odolijeva zubu vremena

Trajno oštećenje

Stari grad sastoji se od tri pećine, a u svaku od njih može stati više od pedeset ljudi. S jedne strane nalazi se kanjon Kozice, odakle je pristup tvrđavi nemoguć, dok se s druge strane prilazi strmom stazom. Siguran pristup trećoj pećini moguć je samo pomoću planinarske opreme.

- Prilaz Kaštelama je otežan, a sama tvrđava u relativno je lošem stanju. Općinske vlasti trebale bi se pobrinuti i konzervirati jedan ovakav spomenik kulture, kako ne bi došlo do njegovog trajnog oštećenja ili nestanka, jer naprosto je nevjerovatno da do danas odolijeva zubu vremena – ističe Amna Agić.

Alka za brodove

O Kaštelama postoje mnoge priče i legende. Mještani okolnih sela pričaju da se u kamenu nalazila velika željezna alka za koju su nekad vezani brodovi, a more se, kako navode, nalazilo cijelom kotlinom rijeke Kozice i dalje u dolinama rijeke Bosne i Lašve.

Prilaz je otežan, a sama tvrđava u relativno je lošem stanju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.