BIH

Zvanični zahtjev FERK-u poslali 30. oktobra: EPBiH poskupljuje struju za male obrtnike

Faksimil odluke koja je upućena FERK-u

Piše: M. Aš - M. Sm.

17.11.2017

Uprava „Elektroprivrede BiH“, s generalnim direktorom Bajazitom Jašarevićem na čelu, uputila je 30. oktobra zvaničan prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju FBiH (FERK) u kojem traži promjenu cijena struje za pružanje univerzalne usluge u Federaciji, s primjenom već od 1. januara 2018. godine, otkriva „Dnevni avaz“. 

Zvanična saglasnost

Prema dokumentaciji EPBiH, koja je upućena FERK-u, a u posjedu je „Avaza“, Uprava EPBiH traži povećanje cijena struje za pravne subjekte, male obrtnike, u koje spadaju kafići, restorani, frizerski saloni, slastičarnice... Riječ je o subjektima koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, a struju preuzimaju na 0,4-kilovoltnom naponu.

U odluci se navodi da se ne predlaže povećanje cijene struje za domaćinstva, nego samo za kategoriju ostala potrošnja, pa se od FERK-a traži zvanična saglasnost i odobrenje. Cijena će biti uvećane i za one potrošače koji nemaju dvotarifno brojilo.

Prema saznanjima „Avaza“, povećanje cijene struje predloženo je FERK-u za 3,9 posto. Prijedlog odluke, kao i obrazloženje za promjenu cijene, potpisao je direktor Jašarević, a usvojio i Nadzorni odbor EPBiH 26. oktobra ove godine.

Faksimil odluke koja je upućena FERK-u

U obrazloženju ove odluke, koja je upućena FERK-u i čija se saglasnost očekuje vrlo brzo, EPBiH navodi da se prijedlog cijene zasniva na procijenjenom broju kupaca koji će biti snabdjeveni u 2018. godini i planiranoj količini struje za kupce preuzetoj iz Elektroenergetskog bilansa EPBiH za period 2017.-2019. 

Tržišna cijena

U dokumentima se navodi da, prema predloženoj cijeni usluge, EPBiH osigurava potrebnu energiju i snagu za kvalificirane kupce koji imaju pravo snabdijevanja strujom po prosječnoj cijeni od 78,8 KM po megavat-satu, što je niže od aktuelne tržišne i proizvodne cijene.

Istaknuto je da bi ulazna cijena struje korištena za izračun tarifnih stavova za kupce iz kategorije domaćinstva iznosila 62,70 KM po megavat-satu, a za kupce iz kategorije ostala potrošnja 121,02 KM po megavat-satu.

Šta kažu u FERK-u 

Iz FERK-a je rečeno za „Avaz“ da iz dostavljene dokumentacije EPBiH nije jasno o kolikoj se promjeni cijene struje radi. Napominju da će pažljivo analizirati dostavljene prijedloge kako bi bilo utvrđeno jesu li predložene cijene u skladu s propisima.

.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.