BIH

Posljedice pritisaka i održavanja nezakonitih sjednica: Zbog Sebijinih želja inspektori češljaju Medicinski fakultet!

Medicinski fakultet u Sarajevu: Bira se novo rukovodstvo | Izetbegović: Krši zakon

Piše: A. NUHANOVIĆ

18.11.2017

Bitka za ovladavanje Medicinskim fakultetom u Sarajevu uveliko traje. Nakon što je u četvrtak v. d. dekana Amela Kulenović prekinula sjednicu Nastavno-naučnog vijeća (NNV) jer nekim članovima nije bilo dozvoljeno prisustvo, na nju su počeli nepodnošljivi pritisci.

Između ostalog, od Kulenović je jučer hitno traženo da sa spiska izbriše 11 eminentnih ljekara koji su predavači na Medicinskom fakultetu i članovi NNV-a, i to samo zato što su napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a da se njihovo prava glasa da studentima.

Dopis rektoru

Takve želje iznijela je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, koja je na adresu dekanese Kulenović poslala imena sedam studenata koji će imati pravo glasa na sjednicama Vijeća. Oni bi trebali pomoći direktorici KCUS-a da za dekana postavi prof. Samru Čavaljugu.

No, otjerani članovi Vijeća poslali su jučer na adresu Rektorata Univerziteta dopis u kojem od rektora Rifata Škrijelja traže da osigura zakonitost sazivanja sjednica NNV-a.

Osim rektoru, dopis je poslan i na adresu Upravnog odbora Univerziteta, a sve kako bi se okončala drama koju je prije nekoliko mjeseci pokrenula Sebija Izetbegović smjenom dekanese Almire Hadžović-Džuvo.

- Zbog svega ovoga najviše trpe studenti, oni kojima je onemogućena odbrana diplomskih, magistarskih i doktorskih radova, a bliži se svečana promocija 2. decembra. Krajnje je vrijeme da rektor reagira - kaže naš izvor.

Rješenje inspektora

U dopisu Rektoratu navedeno je da su i ranije dvije sjednice na kojima se trebao birati novi dekan bile nezakonite, a to su potvrdili i prosvjetni inspektori.

- U rješenju Kantonalnog inspektorata navedeno je da dekanesa prilikom sazivanja sjednice nije pozvala akademsko osoblje koje ima ugovor o radu s Medicinskim fakultetom, a koje istovremeno nije u radnom odnosu sa KCUS-om. Na ovaj način je grubo povrijeđen Zakon o visokom obrazovanju, a prema akademskom osoblju fakulteta koje ne u radi u KCUS-u učinjena je diskriminacija – navodi se u dopisu.

Ko može, a ko ne biti član Vijeća

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, na čijem je čelu Elvir Kazazović, razjasnilo je dilemu može li neko ko nije uposlenik ni fakulteta ni nastavne baze biti član Vijeća.

- Ne postoji zakonski osnov da takvo lice bude član NNV-a. Prema Zakonu, u sastav Vijeća Medicinskog fakulteta ulaze svi docenti, vanredni i redovni profesori i predstavnici asistenata, viših asistenata i lektora koji nakon izvršenog izbora u akademsko zvanje imaju zasnovan radni odnos s punim ili nepunim radnim vremenom na fakultetu - navodi se u odgovoru Kazazovića.

Dodaje se i da u sastav NNV-a ulaze i predstavnici studenata Medicinskog fakulteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.