BIH

Sastanak predstavnika Vlade FBiH i KS: Toplovod od Kaknja do Sarajeva strateški je važan projekt

Sa sastanka: Početi raditi idejni projekt

Piše: M. R. S.

18.11.2017

Toplovod koji bi omogućio snabdijevanje Sarajeva energijom iz TE Kakanj projekt je od strateške važnosti i višestruko koristan ne samo za Kanton Sarajevo nego i za cijelu FBiH.  

Istaknuto je to jučer na sastanku ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića i premijera FBiH Fadila Novalića s premijerom KS Elmedinom Konakovićem, ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomirom Lukićem, direktorom Federalnog fonda za zaštitu okoliša Fuadom Čibukčićem i čelnikom „Elektroprivrede BiH“ Bajazitom Jašarevićem.

„Elektroprivreda BiH“ već je izradila studiju izvodljivosti ovog projekta koja obuhvata potez od TE Kakanj do interkonekcije sa Sarajevom, a na sastanku je dogovoreno da ovo javno preduzeće počne raditi na idejnom projektu.

- Nakon što se Vlada KS i formalno izjasni o prihvatljivosti cijelog projekta, između nje i Vlade FBiH bio bi potpisan protokol o saradnji koji bi predvidio i izradu studije izvodljivosti za dio koji se odnosi na Sarajevo - saopćeno je nakon sastanka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.