BIH

Muke Osmana Hasinovića: Ne može u novi dom, jer nema struju ni vodu

Hasinović je trenutno u staroj i oronuloj kući

Piše: H. Č.

19.11.2017

Siromašni i teško oboljeli mještanin Orahovice Donje u Gračanici Osman Hasinović (65) uskoro bi se mogao useliti u novu kuću. Od Zaima Bešića, predsjednika Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” iz Srebrenika, dobio je ključeve nove kuće, u čiju je gradnju utrošeno 13.500 maraka. Ima dvije sobe, hodnik i završeno kupatilo.

- Mi smo za teško stanje Osmana Hasinovića saznali od naših aktivista i volontera i za kratko vrijeme sagradili smo kuću. Za useljenje nedostaje još skoro 5.000 maraka, da se kupe namještaj, kuhinja... - kaže Bešić.

Ipak, Osman, koji živi od 117 KM socijalne pomoći, na useljenje će morati sačekati, jer u novoj kući nema vodu ni struju. To bi trebali biti poslovi Općine. Osmanov brat Hazim ponudio je da se struja i voda dovedu od njegove kuće, koja je u blizini.

Osmana smo zatekli u staroj i oronuloj kući. Ni njegov djed Osmo, koji je umro u 82. godini, nije znao ko ju je i kada gradio. Kuća je u ruševnom stanju, težak snijeg mogao bi je urušiti još ove zime. S obzirom na to da Osman živi sam, trebalo bi poduzeti sve da se bolesni i nepokretni starac što prije iz ruševne useli u svoju novu kuću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.