BIH

Snijeg nije iznenadio povratnike u sela kod Srebrenice: Mještani spremni za zimu, imaju zalihe hrane, drva, lijekova...

Mještani pripremili dovoljno drva za zimu

Piše: S. SMAJLOVIĆ

19.11.2017

U planinskim srebreničkim selima Luci i Kruševom Dolu živi 120 povratnika. Kažu, više ih je ljeti, kada dolaze da obrađuju svoja imanja. Prve snježne padavine nisu iznenadile stanovnike ovih sela. Mještani su iskoristili lijepe dane za završavanje jesenjih radova i pripremu za zimu. 

Vunena garderoba

Sijeno je pokupljeno i dopremljeno do štala, drva su nabavljena, izrezana i složena, hrana i ostale potrepštine su kupljene, dimnjaci očišćeni, zimnice spakovane, vodovodi i česme zaštićeni. Zimska garderoba je pripremljena, vunene čarape, džemperi, rukavice i šalovi ispleteni su još ljetos.

Poučeni iskustvom iz ranijih godina, kada su ova sela po tri mjeseca bila zametena, mještani su se na vrijeme pripremili za ovu zimu.

Ćamil Alić iz Kruševog Dola ističe da je zaliha hrane i drugih životnih namirnica uvijek malo. Kako kaže, on i mještani nemaju novca da nabave velike zalihe.

Penzioner Mujo Mijić (73) kaže da je ovdje zima duga i hladna i da traje od početka novembra do maja.

- Snijeg napada i do dva metra tako da se do najbližih kuća i štala ne može doći. U takvim situacijama, organiziramo akciju čišćenja prilaza. U takvim situacijama strahujemo od teških bolesnika, jer ih je drumom nemoguće transportirati – kaže Mijić.

Alić: Namirnica uvijek malo | Mijić: Organiziraju akcije

Čuvali stoku

Abid Špiodić i Dino Begić iz Luke sišli su sa planine, gdje su doskora boravili u brvnarama i čuvali stoku. Stoku su smjestili u štale od čvrstog materijala, pored kojih su osigurali dovoljno sijena za zimu.

Duge zimske noći provode na sijelima 

Kada završe svakodnevne obaveze, mještani ovih sela duge zimske noći provode sijeleći. Zbog visokog snijega, Lučani pješice idu u Krušev Do i obratno. Na sijelima igraju karti, šaha i prstena, a žene pripremaju trpezu i pletu toplu vunenu odjeću. Kada su putevi prohodni, raduje ih, kažu, dolazak poštara i električara koji svakog mjeseca dođu da mjere utrošak struje, a kada su putevi zameteni, nema ni njih. U ovim selima nema djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.