BIH

Hadžijini radovi su u džamijama, mektebima i medresama širom BiH: Hadžija Rifat Bahto uvakufio skoro 70 peštahti za Kur'an

Bahto pored svojih proizvoda

I. BANDIĆ

19.11.2017

- Prilikom posjete jednoj od sarajevskih džamija prije nešto više od dvadeset godina vidio sam kako Časni Kur'an stoji po nekim stolićima. Primijetio sam da to nisu posebni nego oni obični stolići, predviđeni za sjedenje, koje je narod nakon rata donosio u džamije – govori hadži Rifet Bahto, stolar po zanimanju. 

Duga lista

Kako nam je kazao, inspirisan bosanskim sobama, tradicijom, ali i arhitekturom, koje se sjeća još i iz svog djetinjstva, provedenog u mjestu Vragolovi kod Rogatice, došao je na ideju da, osim bosanskih soba, počne izrađivati i posebne stalke - peštahte.

- Vidio sam te stoliće koje su ljudi donosili u džamije i, kako oni nisu bili namjenski, smatrao sam kako to baš i nije prikladno za najodabraniju Knjigu. Došao sam na ideju da ih sam počnem izrađivati - ističe Bahto te konstatira da, ako već ne može napraviti džamiju, onda može nešto pokloniti za njeno opremanje.

Svoje ručno rađene rezbarije hadži Bahto je, bez mnogo razmišljanja i dileme, poklanjao, odnosno uvakufio tamo gdje je to, prema njegovom mišljenju, bilo i najpotrebnije. Zbog toga je ponosan na dugu listu džamija, mekteba, medresa, ali i fakulteta, širom naše zemlje gdje se nalaze stalci, počevši od Begove džamije, Kabineta reisul-l-uleme u Sarajevu pa sve do džamija u Rogatici, Srebrenici, Banjoj Luci, Cazinu, Počitelju, kao i u drugim bh. gradovima. Vrijednost poklonjenih stvari viša je od 12.000 KM.

Brojne zahvalnice

Ručni rad, trud i inovativnost hadži Bahte prepoznali su mnogi, o čemu i danas svjedoče brojne zahvalnice za skoro 70 uvakufljenih peštahti, koje su upisane i u Knjizi vakufa, koja se vodi pri Vakufskoj direkciji.

- Najdraža zahvalnica mi je ona koju sam dobio od Ismeta Bušatlića, dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu - otkrio nam je Bahto, koji ističe da se, nakon moždanog udara, više ne bavi izradom rezbarija.

Zaštićeni dizajn 

Ovaj penzioner, rođen 1933. godine, odlučio je da za mihrab Aladža džamije u Foči, putem Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH, pokloni jednu svoju peštahtu. Inače, od 2007. godine, industrijski dizajn peštahte i zidnog stalka zaštićen je i u Institutu za intelektualno vlasništvo naše zemlje.

Bahto: Brojne zahvalnice za ručne radove

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.