BIH

Zbog decenije nerada institucija na pitanju koncesija: FBiH izgubila skoro dvije milijarde KM!

Ugovori trebaju i za benzinske pumpe

Piše: M. R. S.

20.11.2017

Federacija BiH približava se cifri od dvije milijarde KM izgubljenog novca, koji je mogla imati da su sklopljeni koncesioni ugovori sa svima koji koriste prirodna bogatstva i dobra. Do kada će ovakvo stanje potrajati, niko sa sigurnošću ne može reći.  

Zbog decenije nerada federalnih institucija, javašluka i neuređenog pitanja koncesija, desetine firmi, kako nam je rečeno, bez koncesionog ugovora eksploatira prirodna bogatstva i koristi javna dobra, a riječ je o benzinskim pumpama koje se nalaze uz magistrale i autoput, ugljenokopima, hidroelektranama...

Prebacuju krivicu

- Radi se o izuzetnim sredstvima koja je FBiH mogla imati da ima sve koncesione ugovore. Mogli bismo vratiti dug MMF-u, koji drži budžet u nelikvidnom stanju. Politika to izbjegava – stava je Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dodao je da je Vlada FBiH, da je htjela, mogla do sada donijeti uredbu, kao što je činila i za manje probleme, umjesto što se izvlači na zakonske nedostatke.

Zašto FBiH godišnje ima tek oko 80.000 KM prihoda od koncesija, iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH krivcem smatraju Komisiju za koncesije, a iz ove komisije i neki od opozicionih parlamentaraca krivim drže federalna ministarstva!

Nemaju podatke

Da se godišnje gubi oko 200 miliona KM zbog nesklapanja koncesionih ugovora, ukazuju iz Komisije za koncesije, a ovakvo stanje traje već deset godina. Zakonski rok da se ovi ugovori sklope s postojećim korisnicima istekao je 2008. i nije produžen. Pritom, FBiH ne zna ni koliko na njenom području ima sklopljenih ugovora iz kantonalne nadležnosti. Poznato je samo da ih FBiH ima 11. U Ministarstvu prostornog uređenja podsjećaju da nacrt novog zakona o koncesijama predviđa „legalizaciju“ postojećih korisnika prirodnih bogatstva i dobara, ali i uspostavu registra.

Godina i po izrade zakona 

Nakon godinu i po izrade, Nacrt zakona o koncesijama Predstavnički dom Parlamenta FBiH je usvojio u junu. No, prošle sedmice ovaj akt je premijer FBiH Fadil Novalić povukao sa sjednice Doma naroda, na iznenađenje mnogih. Zašto je to urađeno, nije još najjasnije, kao ni kada će se on ponovo naći u proceduri. Poznato je da su primjedbe na zakon imali Savez općina i gradova FBiH, neke političke stranke, Komisija za koncesije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.