BIH

Nermin Džindić, ministar energije, za "Dnevni avaz": Plin u FBiH ne smije poskupjeti!

Piše: M. AŠČIĆ

20.11.2017

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da plin u Federaciji neće niti smije poskupjeti. Kako kaže, ova vlada to neće dozvoliti. 

Ministar je ovo kazao jasno demantirajući najave iz Uprave državne kompanije „BH-Gas“, koje, prema njegovim riječima, pripremaju teren za promjenu cijene plina, i to bez valjanog osnova.

- Neću dozvoliti udar na džepove građana Federacije. Cijena transporta plina ne smije utjecati na cijenu plina za potrošače. Prije toga, moraju se iscrpiti svi resursi. Najlakše je reći da moramo dići cijenu, ali tako ne ide i ja to neću dozvoliti - kaže Džindić.

Govoreći o tome da se najprije „moraju iscrpiti svi resursi“, Džindić ističe da Uprava „BH -Gasa“ mora zasukati rukave, a ne samo „kukati i hodati po televizijama“.

- Moraju naći rješenje i izlaz iz ove situacije, zato su tu. Neka idu na pregovore u Srbiju, neka idu na sastanke, neka iznađu rješenja koja su prihvatljiva i realna. Nigdje ne piše da, ako ti neko nešto ponudi, tako mora biti. Nego, ovdje se izgleda priprema teren da plin poskupi, pa onda tako i mora biti. Ja to bez valjane opravdanosti neću dozvoliti - kaže Džindić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.