BIH

Zločin u Repovcima naredio je Zejnil Delalić, a plan likvidacije "osmislio" KOS-ovac Sead Rekić

Faksimil teksta „Slobodne Bosne” od 30. septembra 2004. godine u kojem je rodbina ubijenih kao naredbodavca smaknuća devetorice policajaca i vojnika ARBiH u julu 1992. godine označila Zejnila Delalića

Piše: E.D.A.

21.11.2017

“Slobodna Bosna” nije se samo prvih poslijeratnih godina bavila misterijama političkih ubistava i nikad razjašnjenih ratnih i poratnih zločina, nego je to činila sve do svog gašenja prošle godine, kada je od tog sedmičnika ostao samo žuti portal pod punom kontrolom današnjeg predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.


Stradali u zasjedi

Između ostalog, „Slobodna Bosna“ se i tekstovima iz 2004. godine vratila na temu iz 1998. koje smo proteklih dana prenosili, podsjećajući na tvrdnje tog lista o bivšem KOS-ovcu Seadu Rekiću i njegovom mentoru Fikretu Muslimoviću.

Tako je u SB elaborirana uloga KOS-a i u slučaju “Repovci“, za koji je ta novina Senada Avdića prva objavila da je najvjerovatnije Rekićev ratni odred "Dido" povezan s nikad razjašnjenim ubistvom devet bh. boraca u selu Repovci kod Konjica.

Podsjetimo, 12. jula 1992. ubijeno je devet pripadnika Armije RBiH, od kojih pet vojnih policajaca. Ubijeni su: Ibrahim Mangić, Aziz Jusufović, Jasmin Radaslić, Dražen Pandža, Isak Ljevi, Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović, Salem Memić i Ibrahim Jusufbegović. Stradali su u zasjedi koja im je bila postavljena na putu Bradina - Repovci.

Podsjetimo, SB je 1998. objavila i kako se oni nisu mogli braniti, jer su na oružju koje su nosili bile izvađene udarne igle. Istragu o ovom zločinu vodili su vojni i civilni organi u Konjicu, u toku akcije "Trebević 3" 1994., ali slučaj nikada nije okončan. SB je posebno isticala tvrdnju kako je „teško odagnati sumnju da su u ubistvu u Repovcima učešće uzeli pripadnici Rekićeve jedinice“.

Faksimil teksta „Slobodne Bosne” od 30. septembra 2004. godine u kojem je rodbina ubijenih kao naredbodavca smaknuća devetorice policajaca i vojnika ARBiH u julu 1992. godine označila Zejnila Delalića

Ko je naredio  

Istražujući dalje brojne mračne tajne bošnjačkog političko-obavještajnog podzemlja, „Slobodna Bosna” je 30. septembra 2004. godine otvorila novi serijal o slučaju “Repovci” i to pod naslovom: „SB otkrila najveću ratnu tajnu: Zločin u Repovcima naredio je Zejnil Delalić, a plan likvidacije “osmislio” KOS-ovac Sead Rekić; Tako je KOS agresiju pretvorio u građanski rat svih protiv svih!!!”

- Ja, Nermin Mangić, pozvao sam vaš magazin da bih dvanaest godina poslije rekao ko je naredio i ko je ubio devet policajaca u selu Repovci. Ovo radim zbog toga što federalni policajci znaju imena naredbodavaca i izvršilaca, znaju imena svjedoka i zašto se ovo ubistvo ne želi procesuirati na sudu. Također, ja sam ove ljude poslao na zadatak, uključujući i svog mlađeg brata, koji su izranjavani, a onda ubijeni pucnjima iz neposredne blizine u glavu.

Čovjek koji je to uradio je trenutno dostupan policiji i oni znaju za njega, ali ga ne hapse, niti ga ispituju zbog toga. Zato ću reći da su zločin naredili predratni KOS-ovac i tadašnji komandant TG-1 Zejnil Delalić i doktor Ahmed Jusufbegović. Plan likvidacije i izvršioce ubistva je vodio major KOS-a Sead Rekić, sada brigadir Armije BiH. Izvršioci su pojedini pripadnici odreda „Akrepi”, koji su bili pratioci Zejnila Delalića i Seada Rekića.

Šokantna izjava

Ovako je svoje šokantno svjedočenje o najstravičnijem zločinu počinjenom tokom rata u Hercegovini, onom u selu Repovci u općini Konjic, za naš list počeo Nermin Mangić Manga, ratni komandir konjičke Vojne policije - objavila je „Slobodna Bosna” na početku teksta od 30. septembra 2004. godine o zločinu koji, također, još nikada nije rasvijetljen.

Kako je KOS agresiju pretvorio u građanski rat svih protiv svih 

- Ubistvo devet pripadnika Armije i MUP-a u konjičkom selu Repovci koje se desilo na samom početku agresije na BiH, u julu 1992. godine, čiji počinitelji još uvijek nisu otkriveni, jedan je od najmonstruoznijih i najdalekosežnijih zločina koji su se desili u Hercegovini. Novinar SB prvi otkriva naredbodavce i izvršitelje ovog zločina, kao i one koji ga godinama zataškavaju te prave „strateške” razloge zbog kojih se zločin desio, a ubice ostale na slobodi - navela je „Slobodna Bosna” u ovom tekstu prije 13 godina, tvrdeći da je zločin u Repovcima bio „uvod u građanski rat u Hercegovini”, odnosno da je „KOS tako agresiju pretvorio u građanski rat svih protiv svih”.

(Sutra: Kako je došlo do ubistva devet Bošnjaka)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.