BIH

Osumnjičen za nestanak novca iz više predmeta: Mihajlović u petak daje iskaz u Tužilaštvu BiH

Mihajlović: Morat će odgovarati na neugodna pitanja

Piše: M. AŠČIĆ

22.11.2017

Božo Mihajlović, suspendirani državni tužilac, bit će ispitan u petak u Tužilaštvu BiH, navodi se u pozivu koji mu je prije nekoliko dana uputio postupajući tužilac Emir Neradin u predmetu „Nestali novac“, saznaje „Dnevni avaz“.

Nije se nadao

Iako su istragu u predmetu T20KTK0013268 16 pojedinci u Tužilaštvu BiH željeli preusmjeriti isključivo na Sadinu Beridan-Zuhrić, Mihajlovićevu teško bolesnu daktilografkinju, za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, ipak će teško kompromitirani tužilac morati odgovoriti na pitanja kako mu je nestao novac iz čak 11 predmeta koje je vodio i za koje je bio nadležan.

Radi se skoro 300.000 maraka, koje su nestale iz sefa Tužilaštva BiH, a naredbe o deponiranju novca u Sud BiH, koji tamo istragom nije pronađen, potpisao je upravo tužilac Mihajlović.

On je, prema dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, osumnjičen za krivično djelo nesavjesnog rada u službi, o čemu je Tužilaštvo obavijestilo i Sud BiH, koji se proglasio nenadležnim u predmetu protiv Beridan-Zuhrić, navodeći da se „osumnjičena Sadina Beridan-Zuhrić ne može smatrati službenom ili odgovornom osobom“, i odredio da se njen predmet dostavi Kantonalnom sudu Sarajevo.

Iako je poziv za ispitivanje upućen, Mihajlović se do posljednjeg trena nadao da će biti amnestiran, igrajući na kartu da će preko pojedinaca iz ove institucije i Suda BiH biti optužena samo teško bolesna Beridan-Zuhrić, koja je onkološki pacijent i stopostotni invalid.

Šta je potpisivao

Mihajlović se nadao pozivu za svjedoka, jer je tokom pretresa ureda, tužiocima tvrdio da nije znao koje akte i naredbe potpisuje i da mu je Beridan-Zuhrić tobože podmetala papire u trenutku kada je bio umoran i nije obraćao pažnju na to šta je potpisao.

No, da takva priča, nakon skoro pola godine istrage, ne pije vode, dokaz je poziv za ispitivanje, koji je upućen tek nakon što se Sud proglasio nenadležnim za Beridan-Zuhrić. Mihajlovića tako vrlo brzo očekuje sudski proces koji će ogoliti rad pravosuđa u kojem su Mihajlović i smijenjeni partijski tužilac Goran Salihović vedrili i oblačili.

Neradin uputio žalbu Apelacionom vijeću 

Tužilac Neradin uputio je prije tri dana žalbu na rješenje Suda BiH, koji se proglasilo nenadležnim u predmetu protiv Sadine Beridan-Zuhrić. U žalbi upućenoj Apelacionom odjeljenju navodi se da se ona „upućuje zbog pogrešne primjene odredaba Krivičnog zakona BiH“ (KZBiH).

Neradin u žalbi navodi da u konkretnom slučaju „svojstvo službene osobe ne zavisi isključivo od rukovodne funkcije i ranga počinioca, nego da svojstvo može imati i osoba koja je zaposlenik u institucijama BiH“.

S druge strane, odbrana osumnjičene Beridan-Zuhrić jučer je poslala odgovor Sudu BiH na žalbu Tužilaštva BiH. Ona je u odgovoru navela da je žalba Tužilaštva BiH neosnovana, jer „u suštini potvrđuje pravilnost zaključaka prvostepenog rješenja“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.