BIH

SB: Ratni državni, vojni i policijski vrh znao kako i zašto se dogodio masakr u Repovcima

Spomen-obilježje u Repovcima podsjeća na ubijene u julu 1992.

Piše: E.D.A.

22.11.2017

Uz ispovijest Nermina Mangića, brata Ibrahima Mangića ubijenog u julu 1992. godine u Repovcima kod Konjica, „Slobodna Bosna” 30. septembra 2004. godine, tvrdeći da je došla do otkrića najveće ratne tajne pod naslovom: „Zločin u Repovcima naredio je Zejnil Delalić, a plan likvidacije “osmislio” KOS-ovac Sead Rekić; Tako je KOS agresiju pretvorio u građanski rat svih protiv svih!!!”, dalje piše: 

Ko je ubijen

- Kako je došlo do ubistva devet Bošnjaka, vojnika odreda Lisin Šefika Ajanovića, Džemala Ferhatbegovića, Ibrahima Jusufbegovića i Salema Memića, te vojnih policajaca Ibrahima Mangića, Aziza Jusufovića, Dražena Pandže, Jasmina Radaslića i Isaka Ljeve, rekonstrukcija je pravljena na osnovu Mangićevog svjedočenja, dokumentacije Agencije za istraživanje i dokumentaciju Federalnog MUP-a i nedavno okončanog suđenja u Mostaru Reufu Ajanoviću.

Iz svega je očito da je ratni državni, vojni i policijski vrh sve vrijeme znao kako i zašto se dogodio masakr u Repovcima.

Predvečerje 11.7.1992.

Oko sedam sati navečer u bazu vojne policije Mangićev pomoćnik Ramiz Katanić prima šifriranu poruku od Ognja (Zejnil Delalić) da Vojna policija odmah presretne i po svaku cijenu zaustavi dva vozila s ukradenom robom koja se iz pravca sela Tušila preko Glavatičeva kreću prema Konjicu. Dok petorica vojnih policajaca idu prema Glavatičevu, na Radiju Konjic se čita saopćenje načelnika Ratnog predsjedništva Općine Rusmira

Hadžihusejinovića koje su potpisali komandant OŠ Teritorijalne odbrane Esad Ramić i komandant TG-1 Zejnil Delalić.

Između ostalog, spiker čita da „konjički MUP ne učestvuje u oslobađanju teritorije konjičke općine, već da učestvuje u kriminalu i profitira na račun boraca i stradanju naroda”.

Sat kasnije patrola Vojne policije zaustavlja policijsko vozilo u kojem se nalaze načelnik SJB Konjic Jasmin Guska i civilni policajci Šefko Nikšić i Sadik Džumhur Diksa. Odmah

po zaustavljanju iz auta izlazi Diksa i repetira pušku uz povik: „Na koga ćete pucat’, mater vam j...m”. Jedan od vojnih policajaca smiruje Džumhura i objašnjava Guski da su poslani da zaustave dva vozila iz Tušila s ukradenom robom. 

Zločin u Repovcima naredio je Zejnil Delalić, a plan likvidacije “osmislio” KOS-ovac Sead Rekić; Tako je KOS agresiju pretvorio u građanski rat svih protiv svih!!!

Razlog privođenja

Načelnik policije Guska uzvraća da su preko radioveze čuli naredbu da se silom zaustavi njihovo vozilo. Nesporazum se brzo završava, a policajci ostaju da i dalje kontroliraju vozila.

Ubrzo u drugom vozilu nailaze općinski načelnik Rusmir Hadžihusejinović i tadašnji zapovjednik HVO-a Mostar Jasmin Jaganjac, kasnije specijalni savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića. Nakon njih u trećem autu nailaze doktor Ahmed Jusufbegović, komandant odreda Lisin iz Repovaca Alija Avdibegović, njegov zamjenik Azem Mandžuka i šef osiguranja konjičke bolnice Emir Kovačić. Svi spomenuti iz dva auta se vraćaju sa sastanka sa Zejnilom Delalićem u IKM TG-1 na planini Vran.

Za to vrijeme Nermin Mangić određuje policajce koji će zajedno s njim po naredbi Esada Ramića i Zejnila Delalića ujutro krenuti u Repovce kako bi na razgovor u Konjic priveli vojnike odreda Lisin Šefika Ajanovića, Džemala Ferhatbegovića i Ibrahima Jusufovića.

Razlog privođenja: razgovor o tome zašto je Delalić smijenio Šefika Ajanovića s mjesta komandanta repovačkog odreda i postavio Aliju Avdibegovića i Mandžuku koje seljani optužuju za kriminal s vojnicima s punkta HVO-a - objavila je „Slobodna Bosna” prije 13 godina.

Šverc stokom 

U okviru ovog teksa „Slobodne Bosne” pojašnjeno je da je u martu te 2004. godine na suđenju u Mostaru Reuf Ajanović, optužen za ubistvo Alije Avdibegovića te ranjavanje Dženana i pokušaj ubistva Muje Avdibegovića, ustvrdio da je njegov ubijeni brat Šefik

Ajanović s ubijenim vojnicima Ferhatbegovićem, Jusufbegovićem i Memićem prije ubistva „odvukao stoku za Makarsku i prodao je uz posredovanje turističkih agencija registrovanih na Zejnila Delalića i Ahmeda Jusufbegovića”.

- Stoku su, prema Reufovom svjedočenju, Repovčani prodali po nalogu Esada Ramića, kako bi se tim novcem kupilo oružje i osigurao putni pravac Bradina - Pazarić koja je bila u

nadležnosti odreda Lisin. Kada su se Šefik i ostali vratili iz Makarske, Delalić ga je smijenio i postavio Avdibegovića za komandanta odreda. Reuf Ajanović je osuđen na 11,5 godina zatvora - piše u tekstu SB-a.

(Sutra: Kakva je sudbina policajca Halida Hajduka koji po pozivu Seada Rekića odlazi na mjesto navodne nezgode)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.