BIH

Ismet Bajramović protiv rješenja premijera FBiH: Novalićev zakon ugrozio bi sve buduće penzionere!

Bajramović: Nekoliko spornih stavki

Piše: K. KEŠMER

22.11.2017

Nakon što Prijedlog zakona o PIO jučer nije dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (za su glasali samo SDA i HDZ), premijer Fadil Novalić najavio je kataklizmičke posljedice. No, u razgovoru za „Dnevni avaz“ predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je da ovaj zakon nije ni trebao proći, jer bi njime bili ugroženi svi budući penzioneri. 

Svi isključeni

- Bio sam na sjednici i pratio sam ishod. Kao predsjednik Sindikata, uopće nisam frustriran. Moramo se sjetiti kako je sve ovo počelo. Mi kao Sindikat, poslodavci, eksperti Svjetske banke bili smo ispočetka uključeni u pisanje ovog zakona i onda smo svi isključeni. Dakle, mi radnici, kao budući korisnici tog zakona, potpuno smo zanemareni u njegovom pravljenju. I mi ga kao takvog ne podržavamo - naveo je Bajramović, dodajući da je Vlada pregovarala jedino s penzionerima.

On je dalje naveo da je ovom zakonu trebalo prethoditi usvajanje strategije reforme Zavoda PIO. A to se nije desilo.

- Zavod PIO postao je protočni bojler za koji nam niko ne garantuje sigurnost. Svi mi odvajamo dio svojih plaća za taj fond i hoće li se nama ti novci i vratiti kroz penzije – kazao je Bajramović.

Predsjednik Sindikata naveo je i nekoliko stavki koje su sporne u tekstu zakona i koje nisu uopće jasne.

- Ranije je ukinuto pravo na prijevremeno penzionisanje, novim zakonom ono se kažnjava. To pitanje treba riješiti. Upitan je i dio koji tretira staž ljudi koji su bili u vojsci, kao i beneficirani radni staž. Taj dio treba dobro provjeriti. I, naravno, nezadovoljni smo koeficijentom. Mislimo da treba biti viši – naveo je on.

Bajramović je, obrazlažući tezu o višim koeficijentima, kazao da niko iz Vlade nije znao reći koliko je zaista povećanje niti kolika bi penzija bila, primjerice, profesora srednje škole.

Nemaju izračune

- Na sjednici je bilo to pitanje. Da se izračuna kolika bi bila penzija profesora u srednjoj školi. Niko to nije znao. Nikakve izračune nemaju. Niko se nije pojavio s tabelarnim prikazom povećanja ili bilo čega drugog - naveo je Bajramović.

Pored svega toga, Bajramović podsjeća i na sivu ekonomiju i na podatak da ona godišnje pojede nekoliko milijardi KM.

- Penzioni fond stabilizirat ćemo kada sivu ekonomiju svedemo na minimum. Natjerajte poslodavce da prijave svoje radnike i dobit ćete stabilan fond i penzije. To govore svi stručnjaci, pa i oni iz Svjetske banke koji su bili tu – istakao je Bajramović.

Policajcima puna podrška 

Bajramović se osvrnuo i na jučerašnje proteste policajaca te istakao da oni imaju punu podršku Sindikata.

- To je njihovo pravo. I naravno da stojimo iza njih. To se dešava kada u pravljenju zakona ne pitate one kojih će se to ticati, a to su radnici, odnosno sindikati. Sve se moglo riješiti pregovorima i razgovorom – naveo je Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.