BIH

Nakon što je ukazano na propust na trgu: Ploča s pogrešnim citatom Zmaja od Bosne uklonjena

Radnici sklanjaju ploču

Piše: H. ČALIĆ

22.11.2017

Gradnja trga u Gradačcu, koji se naslanja na kompleks Kule Husein-kapetana Gradaščevića i koji će, uz džamiju Husejniju, činiti mjesto koje će obilaziti ljudi svih generacija, pokrenuta je početkom ove godine. Sve je trebalo biti završeno još 20. avgusta, ali je zbog naknadnih poslova produženo sve do danas.

Armirano staklo

Majstori su, gradeći trg, pod zemljom naišli na dva mosta iz osmanskog perioda i oba su sačuvali. Jedan je u funkciji i ispod njega teče Gradašnica, drugi je natkriven armiranim staklom. U kompleksu trga je i turbe jednom šejhu, a trgom dominira turbe Husein-kapetanu. 

Međutim, građani su ukazali na propust koji je napravljen na ploči postavljenoj uz samo turbe Husein-kapetana na trgu. Na ploči je netačno uklesan citat kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne.

Izvorni citat iz razgovora Husein-kapetana s turskim beglerbegom glasi: „Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!", dok je na ploči bilo uklesano: "Bosne i bošnjaka u njoj bilo je i prije nas a ako Bog da bit će i poslije nas!". Po naredbi Općine, ploča je jučer rano ujutro uklonjena.

Sporan tekst na ploči uz turbe

Dobra namjera

- Mi smo ponosni na trg. On će biti uskoro otvoren, ali eto, kada dobra ideja i namjera krenu krivim putem, onda, umjesto da se bavimo time kako da trg završimo, bavimo pločom koju je neko iz dobrih namjera postavio – kazao je načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Sahačić: Odobrio sam postavljanje  

Iako prema projektu ploča nije bila ni planirana, postavio ju je projektant trga Enes Sahačić.

- Želio sam da putnik-namjernik koji dođe na trg pročita gdje je došao. I kod mosta koji smo pronašli piše ko ga je i kada gradio, pa sam iz tih razloga odobrio i ploču. Tekst na ploči sam, u dogovoru s historičarima, ja odobrio, ne stavljajući ga u vremenski kontekst - kaže Sahačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.