BIH

Bosanka oborila rekord Sveučilišta: Doktorat Selme Porović najbolji u historiji stomatologije u Zagrebu

Na odbrani doktorata u Zagrebu

Piše: S. KURT

24.11.2017

Selma Porović najuspješniji je doktorand u historiji Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Porović je iz Tuzle, a studirala je i radi u Sarajevu, u jednom domu zdravlja.

Potvrda rada

- Najuspješniji doktorand postala sam zahvaljujući tome što sam objavila više od 20 naučnih i stručnih radova. Kada je procijenjena moja kompletna naučna produktivnost, dobila sam 370 ECTS bodova, a da bi se pristupilo odbrani doktorske disertacije, potrebno je 140 bodova - kaže Porović za „Avaz“.

U sedmočlanoj komisiji bili su najugledniji profesori i doktori, među njima i bivši hrvatski ministar zdravstva Neven Ljubičić, i nisu krili oduševljenje našom doktoricom.

- Meni to mnogo znači. U protekle tri godine skoro da nisam prestala pisati, bila sam gostujući profesor širom svijeta i ovo je potvrda mog rada i zalaganja – kaže Porović, koja je prije nekoliko dana doktorirala o temi „Procjena oksidativnog statusa sline i plazme na oralno zdravlje djece s dijabetesom tipa I“.

Njena specijalnost su djeca, ona se brine o njihovom oralnom zdravlju koje, priznaje, još nije na zadovoljavajućem nivou.

- Kada poredimo stanje s onim od prije nekoliko godina, danas je mnogo bolje, ali, recimo, u poređenju s oralnim zdravljem djece u Hrvatskoj, onda smo mi još na razini zemalja trećeg svijeta. A oralno zdravlje je važno, posebno kod djece. Kod nas je ono direktno povezano sa znanjem i stavovima roditelja – kaže Porović.

Na pitanje zašto je doktorirala u Zagrebu, a ne u Sarajevu, gdje je završila studij kao najbolji student i gdje je magistrirala, kaže da su u pitanju sreća i slučajnost.

Dr. Porović: Brojni planovi

Nešto drugačije

- Imala sam sreću da 2014. dio svog magisterija objavim u Hrvatskoj. Potom su me tamo pozvali, održala sam predavanje, dobila međunarodnu nagradu. Tada su mi rekli da bi im bila čast da u Zagrebu doktoriram. Prihvatila sam, raspisali su vanredni konkurs za mene. Tamo sam obavila kompletno istraživanje. Sretna sam da sam probala nešto drugačije – ističe naša sagovornica.

No, tu ne staju njene ambicije. Već ima ponudu s jednog međunarodnog univerziteta za mjesto docenta, a dalje će, kako kaže, vidjeti.

Predavanja po svijetu 

- Direktorica sam Univerziteta „Ian Donald“ u BiH. Organiziram simpozije, držim predavanja po svijetu – u Kejptaunu, Moskvi, Abu Dabiju... Imam još mnogo planova – poručuje Selma Porović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.