BIH

Kukavičije jaje federalnog premijera: Novaliću, vrati 120 miliona maraka penzionerima!

Novalić: Obmane i laži | Penzioneri nezadovoljni stanjem

Piše: A. NUHANOVIĆ

28.11.2017

Federalni premijer Fadil Novalić (SDA) "upozorio" je prošle sedmice za govornicom Parlamenta FBiH da će biti dovedena u pitanje redovna isplata 410.000 penzija jer poslanici Saveza za bolju budućnost nisu glasali da se po hitnoj proceduri donese zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).  

Protiv su bili i poslanici DF-a i SDP-a. 

Da se čudo desi

Novalić podmeće SBB-u kukavičije jaje i tako prebacuje odgovornost na druge, a prešućuje da upravo njegova vlada duguje Zavodu PIO čak 120 miliona maraka.

Upravo je ovakav odnos vlasti, koja godinama raspolaže kako hoće penzionerskim milionima, doveo na prosjački štap većinu najstarije populacije. Zato sada penzioneri traže usvajanje izmjena Zakona koje bi nekima od njih povećale primanja za pet ili deset posto bez obzira na štetne posljedice po nove penzionere.

- Zavod PIO tužio je Vladu jer nam je prije nekoliko godina uzela 180 miliona KM, a još nam duguje 120 miliona. Taj se dug sporo vraća, ovim tempom bit će nam vraćen tek za deset godina - kazao je za „Avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera FBiH.

Prema njegovim riječima, da se desi čudo i Vlada kojim slučajem ipak vrati taj dug, isplata penzija bila sigurnija najmanje godinu dana!

- Sada zavisimo od banaka. Ako bi samo neke od njih otkazale kredite, isplata penzija bi stala - kaže Rapa.

On je, međutim, podsjetio i na drugi, mnogo veći problem, da je dug preduzeća prema penzionom sistemu premašio čak milijardu maraka!

- Samo deset državnih kompanija, prema podacima starim dva mjeseca, duguje nam više od 650 miliona KM. Ta cifra daleko je veća kada se dodaju i dugovi manjih firmi. Vlada Federacije BiH je ta koja bi trebala reagovati i natjerati dužnike da izmire obaveze. To je Vladin posao, ona to mora uraditi - kaže Rapa.

Ovakvim maćehinskim odnosom nadležnih, koji godinama gledaju kako ova populacija preživljava, ogorčeni su i penzioneri. Navode da isplatu penzija niko ne smije dovoditi u pitanje.

Žive od crkavice

Penzioneri poručuju premijeru Novaliću da sebi i svojim saradnicima umanji primanja. Neka probaju pregurati mjesec sa 320 maraka i tako vide kakav je to život na rubu gladi.

- Sram neka ih bude. Penzioneri su svaku marku zaradili pošteno, a danas im daju milostinju. Dok voze bijesne aute, imaju vile, vikendice, mi živimo od tri marke dnevno – kazala je Sabiha H., zamolivši nas da joj barem prezime ne navodimo.

- Ne moraju svi znati za moju muku - objasnila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.