BIH

"Polja smrti" odnose živote, plač gladne djece jači od straha!

Piše: D. Pa. - E. Sk. - Az. S.

3.12.2017

"Poginuli kopajući za hljeb svojoj djeci", "Plin ugušio trojicu kopača, pod zemlju išli za samo 50 KM", "Obrušila se zemlja na dvojicu mladića, jedan na licu mjesta nastradao“, „Divlje jame odnijele još dva života“, samo su neki od naslova koji svako malo uzdrmaju javnost u BiH.  

Rad nacrno

Rad nacrno u improviziranim jamama, kopovima, neadekvatnim sredstvima, alatom, često nestručne provjere ilegalnih loše opremljenih hodnika su najčešći razlozi pogibije građana. A moraju riskirati živote jer je od straha za goli život jači plač gladne djece u kući.

Tako je sve više građana u našoj državi koji se zbog neimaštine odlučuju na rad u divljim jamama, takozvanim poljima smrti. U Zenici su registrirane 34 ovakve jame. Osim na lokalitetu Podbrežja, gdje je nedavno život izgubio mladi Senahudin Hodžić (26) kada se zemlja obrušila na njega, ilegalni kopovi na području Zenice registrirani su i na Mošćanici, Rači i u Stranjanima.

Iako su pod stalnim kontrolama stručne komisije zeničkog rudnika, to lokalno stanovništvo ne sprečava da riskira živote. Ne mare ni za redovne krivične prijave.

Merhun Arnaut, tehnički direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, kaže da je prošle godine Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnesena krivična prijava protiv nepoznatih osoba koje su zaticali na divljim jamama.

- Organizirani su zajednički sastanci nadležnih za divlje jame, međutim, pomaka još nema. Nakon posljednjeg tragičnog slučaja, očekujem da Tužilaštvo i nadležne institucije poduzmu korake po našim brojnim izvještajima o ilegalnim radnjama u jamama - kaže Arnaut.

Osim Tužilaštva, pozvao je i MUP ZDK da zajedno pokušaju spriječiti ilegalne radnje koje, kako kaže, ne donose ništa dobro.

Slična situacija je i na području Tuzlanskog kantona. Borba za goli život i u ovom kantonu je svakodnevica. Kompletne porodice kopaju jalovinu koju kamioni Rudnika mrkog uglja Banovići dovoze do pogona Separacija.

Pronađeni plijen 

Na tom lokalitetu moguće je vidjeti oca, sina i majku kako cijeli dan tragaju za komadima ugljena, a potom pronađeni „plijen“ na slobodnom tržištu prodaju za tri marke po kilogramu. Na lokalitetima uz površinske kopove, kakvi su Dubrave ili Šikulje, s pokretne trake krade se ugalj. Pogotovo je to izraženo na Površinskom kopu „Dubrave“ Rudnika Kreka Tuzla. Ugalj se nakon izvlačenja preprodaje naveliko i namalo. Najveći profit ostvaruju oni koji su na vrhu piramide.

100 ilegalnih jama u Kaknju 

U Kaknju svaki dan mladi ljudi koji su bez posla ulaze u improvizirane i ilegalne jame i sa zebnjom se pitaju hoće li izaći živi. Ilegalnih jama, koje povremeno zatvore inspekcije, ima na sve strane. Od sela Juke, preko Ričice, Brnja i u okolini Kaknja ima sigurno 100 ilegalnih jama, koje su duboke i po 200 metara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.