Foto: Spor se vodio zbog mosta Svilaj

SAZNAJEMO

Odbijena tužba "Hrvatskih autocesta": BiH spasila 1,2 miliona maraka

Autor: M. AŠČIĆ
07.12.2017 20:25
A
A
A

Sud BiH donio je 16. novembra presudu kojom se odbija tužba „Hrvatskih autocesta“ (HAC), podnesena u junu prošle godine protiv Vijeća ministara i Ministarstva prometa BiH zbog neispunjavanja ugovornih obaveza na osnovu Sporazuma o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, otkriva „Dnevni avaz“. 

Moguća žalba

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer i Igor Pejić, generalni sekretar Ministarstva prometa. Presuda nije pravosnažna i na nju postoji pravo žalbe, što nam potvrđeno i u Sudu BiH. U ovom predmetu državu je zastupalo Pravobranilaštvo BiH. Ovo je jedna od rijetkih presuda u korist BiH.

„Hrvatske autoceste“ u tužbenom su nalogu, koji je u posjedu „Avaza“, potraživale od države BiH 1,2 miliona maraka, jer su smatrale da nisu ispunjene obaveze na osnovu sporazuma potpisanog 2011. godine sa BiH, a prema kojem je posao gradnje dodijeljen austrijskoj firmi „Strabag“.

U tužbi HAC-a bilo je navedeno da bh. strana nije ispunila obaveze iz ugovora o građenju, iako su u više navrata obavještavali Ministarstvo prometa BiH da, ako ne završe svoj dio obaveza, izvođač radova, „Strabag“, neće moći biti uveden na gradilište, odnosno da radovi neće moći početi na vrijeme.

  • Faksimil presude Suda BiH
    Faksimil presude Suda BiH

Izvršene obaveze

U tužbenom nalogu, HAC je naveo da je ispunio sve svoje obaveze iz potpisanog sporazuma, a kasnije i Ugovora o gradnji, te da bh. strana nije nikad izvršila ni eksproprijaciju zemljišta, izradu potrebnih elaborata, provedbu i izbor inžinjera niti je dostavila saglasnost koja je bila nužna za izdavanje odobrenja za građenje.

Sve su ove okolnosti, kako je navedeno u tužbi, dovele do toga da izvođač radova nikad nije uveden u posao i da je cijeli posao poništen, a HAC-u nanesena šteta. Nakon što je tužbeni zahtjev Sud BiH odbio, ostavljeno je pravo žalbe u roku od 30 dana.

„Strabag“ tužio i dobio oko pet miliona KM 

Hrvatska kompanija u tužbi je kao otežavajuću okolnost navela da je HAC zbog raskida ugovora sa „Strabagom“, a krivicom BiH, morao platili Austrijancima 535.000 eura kako bi se izbjegla prinudna naplata koja je prijetila. No, „Strabag“ je tužio BiH i nedavnom odlukom Arbitražnog suda u Hagu bit će mu isplaćeno oko pet miliona KM s kamatama.