BIH

Ubistvo Blaža Kraljevića izvršili Tutini zločinci: Operacijom je, po naredbi Mladena Naletilića, rukovodio umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Andabak

Ubijen 9. avgusta 1992.

Piše: E.D.A.

8.12.2017

- Još je poraznija slika rada domaćih tužiteljstava u predmetu ubistva Blaža Kraljevića i njegove pratnje - navodi se u nastavku emisije „60 minuta” urednika i voditelja Bakira Hadžiomerovića emitirane 20. aprila 2008. godine, u kojoj su doneseni detalji o tome šta povezuje zločine u Repovcima i Kruševu te atentate na Jozu Leutara i Nedžada Ugljena. 

Ustalasani duhovi

U prilogu novinar Damir Kaletović dalje ističe „traljavost” Tužilaštva HNK koje je godinama vodilo istragu u slučaju likvidacije zapovjednika HOS-a i njegovih osam saradnika 9. avgusta 1992. godine u Kruševu kod Mostara.

- Predmet „Kruševo” nikada nije ozbiljno pokrenut. Za sve to vrijeme ubice u Kruševu se smiju u lice porodicama pobijenih HOS-ovaca.

Nakon što smo u „60 minuta” u dva nastavka tretirali zločin u Kruševu, duhovi u Hercegovini ustalasali su se do te mjere da su neki od ubica u Kruševu počeli prijetiti novim likvidacijama. Već ranije smo konstatirali kako su zločin u Kruševu počinili pripadnici Kažnjeničke bojne osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute. Prema raspoloživim informacijama, tom operacijom je, po Tutinoj naredbi, rukovodio umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Andabak.

Naletilić: Vođa Kažnjeničke bojne | Andabak i Galijatović: Spominjani kao potencijalni izvršioci ubistva u Kruševu

Naredbe Zagreb

Podsjećamo, to je isti onaj Andabak koji je još prije šest godina ovom magazinu ustvrdio kako je upravo on bio mozak svih važnih operacija koje su se po naredbama zvaničnog Zagreba izvodile u Hercegovini. 

„Ja sam bio pomoćnik svih načelnika za specijalne postrojbe, pa tako i Kažnjeničku bojnu. Legalno. Gospodin Tuta niti je pripadao vojsci, niti ima kakav čin zapovjednika. Tu je jasna slika i u Hagu i oni to znaju sami, a gospodin Naletilić je jedan sinonim, jedna karizmatična osoba. Ništa više”, izjavio je Andabak za „60 minuta” 9. novembra 2002. godine, podsjetio je u prilogu 2008. Kaletović i nastavio:

- Uz Andabakovo, još se jedno ime spominje kao potencijalni izvršitelj ubistva na Kruševu. Radi se o Merimu Galijatoviću.

 

SB: Odluku o likvidaciji Leutara donio je najviši bošnjački državni i politički vrh

Tvrdnje „Slobodne Bosne” iz 2004. godine

U „Avazovom” feljtonu o političkim ubistvima već ranije smo prenosili i serijal „Slobodne Bosne” iz decembra 2004. godine koji, također, potvrđuje „tajnu vezu između ubistva Joze Leutara i Blaža Kraljevića”. Taj list tvrdio je da je AID, na čelu s Kemalom Ademovićem, ucjenjivao poznatog lažnog i „zaštićenog svjedoka 30” u slučaju „Leutar” Merima Galijatovića snimkom na kojem se vidi kako on ubija Blaža Kraljevića.

Galijatović je, prema tvrdnjama bivšeg agenta AID-a prenesenim u SB, bio pod tretmanom bošnjačke tajne službe u februaru i početkom marta 1999. godine. Uposlenik KPZ-a Zenica, gdje je Galijatović služio kaznu zbog silovanja, potvrdio je da je taj zatvorenik više puta u pratnji agenata AID-a izvođen iz zatvora i ponovno vraćan. Nakon što mu je predočen snimak kasete Kraljevićevog ubistva, Galijatović se obavezao na kooperativnost, te je 23. marta 1999. izjavio da je učestvovao u pripremi i izvođenju ubistva Joze Leutara, nakon čega je nezakonito dobio status „zaštićenog svjedoka“.

- Prema pouzdanim informacijama, odluku o likvidaciji Leutara donio je najviši bošnjački državni i politički vrh iz tog vremena. Motiv su bile dvije istrage koje je tih mjeseci vodio Leutar: prvu oko ubistava i atentata na povratnike Hrvate u centralnoj Bosni i, drugu, oko sudbine više od 60 miliona maraka koje su nestale iz nekadašnje Narodne banke BiH; u obje afere bio je direktno uključen bošnjački vrh okupljen oko Alije Izetbegovića. Tehnički, operativni dio posla na sebe je preuzeo AID, uz asistiranje bošnjačkog dijela FMUP-a. AID je mjesecima pratio i prisluškivao Leutara, kontrolirao njegovu službenu poštu... - objavila je „Slobodna Bosna“ 16. decembra 2004. godine te ustvrdila:

- Zanimljivo je da je prve pare nakon što je nezakonito pušten iz zatvora Galijatović dobio upravo iz specijalne kase AID-a: uz saglasnost direktora Ademovića, Galijatoviću je jedan od pomoćnika u AID-u, Arif Bektić, isplatio 10 hiljada KM, što potvrđuje priznanica koju je potpisao „zaštićeni svjedok“ koja se dugo nalazila u finansijskoj arhivi AID-a!? - pisala je „Slobodna Bosna” 2004., navodeći i da je „kaseta sa snimkom Kraljevićevog ubistva nestala zajedno s odlaskom agenata i direktora Kemala Ademovića”.

Bivši direktor AID-a Ademović, podsjetimo, danas je bliski saradnik lidera SDA Bakira Izetbegovića i poslanik te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.