BIH

Na Jahorini ove godine skuplje, na rekonstruiranoj Bjelašnici cijene ostaju iste, na Vlašiću žele doček Nove godine na otvorenom

Bjelašnica: Najavljeno mnogo novih sadržaja

Piše: A. ČENGIĆ – D. PAŠALIĆ – D. PUCAR

10.12.2017

Bosanskohercegovačke planine spremne su za predstojeću zimsku turističku sezonu te željno iščekuju prve goste, potvrdili su nam nadležni iz planinskih centara Bjelašnice, Jahorine, Ponijera, Vlašića, Kupresa. Sezona na novoopremljenoj Bjelašnici počinje 16., a na Vlašiću 22. decembra, dok pojedini ski-centri u našoj zemlji već primaju prve goste željne zimskog odmora. 

Vještački snijeg

Što se tiče Bjelašnice, ove godine je rađena potpuna rekonstrukcija koja je podrazumijevala radove na vertikalnom transportu, kao i vještačkom osnježavanju. Da je završena montaža šestosjeda i četverosjeda, kao i njihov tehnički prijem, te se sada čekaju upotrebne dozvole kako bi sezona mogla početi, potvrdio nam je direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar.

- Općina Trnovo izdaje upotrebne dozvole. Apsolutno ne postoje nikakvi problemi, već, jednostavno, moramo ispoštovati sve procedure - rekao je Hubijar.


Hubijar: Čekamo dozvole

Završena je također i sanacija kompletne elektrodistributivne mreže. Izgrađene su tri nove trafostanice te je položeno više od šest kilometara novih kablova, kako bi nova infrastruktura funkcionirala bez problema. Riječ je o kompleksnom projektu i u njega je uloženo 16 miliona KM.

Kapacitet šestosjeda je 2.000 skijaša u jednom satu, a trasu će prelaziti za pet i po minuta. Imat će mnogo veću brzinu prijevoza, skratit će se vrijeme čekanja, iako je trasa dvostruko duža nego što je bila do sada.

Kapacitet šestosjeda na Bjelašnici je 2.000 skijaša u jednom satu, a trasu će prelaziti za pet i po minuta

Prema predloženom cjenovniku, iako se razmišljalo o poskupljenju za 50 KM, cijena sezonske karte ostaje kao i prošle zime 690 KM. 

Pojedinačna karta koštat će sedam, dnevna 30, a vikendom 35 KM.  

Zimska sezona na Jahorini počela je prošlog vikenda, a direktor za tehniku i ski-staze u Olimpijskom centru „Jahorina“ Bojan Čupović kazao je da za prve dane pa do završetka manifestacije „Ski opening” važi popust od 70 posto na poludnevne, jednodnevne, dvodnevne i trodnevne karte koje se mogu iskoristiti do 17. decembra. 

Jahorina: Sezonska karta skuplja je za 200 KM za odrasle, cijene dječijih sezonskih karata su ostale na nivou prošlogodišnjih

Cijene na Jahorini su ove sezone više u odnosu na prošlu. Sezonska karta za period ponedjeljak - petak skuplja je za 200 KM za odrasle i košta 500 KM, a za sve dane (ponedjeljak - nedjelja) skuplja je za 180 KM i košta 900 KM. Cijene dječijih sezonskih karata su ostale na nivou prošlogodišnjih 200 i 400 KM.

Noćno skijanje

Sve je spremno za zimsku sezonu i na Ponijerima kod Kaknja, koji raspolažu ski-liftom i ski-stazom u dužini od 1.000 metara. 

Prema riječima Aldina Šljive, direktora JU „Kulturno-sportski centar“ Kakanj, iza njih je itekako uspješna sezona, zbog čega vjeruju da će ove godine otići korak dalje.

Ponijeri: Očekivanja da će ove godine biti bolje nego lani

- Da bismo poboljšali uvjete boravka za naše posjetioce, ove godine uradili smo remont ski-lifta, dakle, učinili smo sve kako bi sezona bila uspješno realizirana - kaže on. 

Osim toga, ove godine sredstva iz budžeta uložena su u rasvjetu, tako da će ove godine posjetiocima nuditi i noćno skijanje.


Šljivo: Korak dalje

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona (SBK) također se potrudila da ove godine ponudi brojne sadržaje na svih sedam skijališta. Ipak, najviše pažnje posvećeno je bh. ljepotici Vlašiću.  

Prema riječima Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK, posjetioce Vlašića očekuje niz aktivnosti, a sezona će svečano biti otvorena 22. decembra.

Matošević: Niz aktivnosti

- Sezonu tradicionalno počinjemo turističko-zabavnom manifestacijom „Šankanje“, u okviru koje će biti organizirani koncerti, grahijada, dolazak Djeda Mraza, kazališna predstava, igre bez granica... - najavljuje Matošević. 

U okviru muzičkog dijela na Vlašiću će ove godine nastupiti „Plavi orkestar“, Amel Ćurić, Dženan Lončarević te Milica Pavlović, a intenzivirano se zagovara ideja da ove godine organiziraju i doček Nove godine na otvorenom.

Vlašić: Smještaj u strogom centru Babanovca u vikend objektu za 10 osoba iznosi svega 100 eura

- Ranijih godina to nismo činili, no sada postoji inicijativa od hotelijera. Učinit ćemo sve da to napravimo, mada je Vlašić i bez toga top-destinacija za Novu godinu u BiH - govori Matošević. 

Cijene smještaja ostat će na nivou prošlogodišnjih, dok će u februaru one, tradicionalno, biti nešto povoljnije.

- Cijene variraju od ponude i lokacije smještaja. Orijentacije radi, smještaj u strogom centru Babanovca u vikend objektu za 10 osoba iznosi svega 100 eura - pojašnjava on.

Osim nekoliko regionalnih skijaških centara koji već godinama bilježe solidne rezultate, posebno značajan trend kad je u pitanju skijaški turizam u BiH postala su mala porodična skijališta koja su svake godine sve punija.

Riješili probleme

Jedno od njih je i Ski-centar „Raduša“, koji je u vrlo kratko vrijeme djelovanja stekao reputaciju jednoga od najboljih. Promet je značajno bolji iz godine u godinu, a kako nam je kazao Mario Šipić, voditelj Ski-centra „Raduša“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju, a ove godine riješili su i veliki problem. 

Ski-centar „Raduša“ stekao reputaciju jednoga od najboljih

- Uveli smo struju do skijališta. U pet godina, koliko djeluje Ski-centar, radili smo s agregatima, što nam je stvaralo dosta problema. Svake godine puni smo u jeku sezone. Nažalost, ove godine snijega još nema dovoljno pa ne možemo praviti nikakve planove, ali, sudeći prema interesiranju, opet ćemo ostvariti rast - rekao je Šipić. 

Šipić: Odlične staze

Iako kapacitetima ne spada u veće skijalište, s obzirom na to da ima samo jedan hotel sa 46 ležaja, „Raduša“ postaje elitni objekt zbog vrlo dobrog ski-lifta dvosjeda te odličnih i strmih staza.  


„Busovačka planina“ 

Zainteresiranih ima mnogo i za skijalište „Busovačka planina“. Vlasnik Miroslav Šafradin kaže kako su dogradili kapacitete te dosta radili na kanalizaciji i pristupnom putu.

- Ljudi već zovu, ovih dana ćemo, sigurno, otvoriti skijalište jer mi gotovo svake godine prvi otvorimo sezonu. Već imamo dovoljno snijega, palo je oko pola metra. Ukoliko nas vrijeme posluži, svakako očekujemo dobru sezonu jer ćemo ove godine imati i veće smještajne kapacitete. Tako ćemo imati ukupno 110 ležaja“, rekao je Šafradin.

„Ski Rostovo“

Dobru sezonu očekuju i u bugojanskom centru „Ski Rostovo“, čiji vlasnik Mario Babić kaže kako su od ove godine nabavili topove za proizvodnju umjetnog snijega, zbog čega će produžiti sezonu te privući još više gostiju.

- Sada imamo šest topova za snijeg i aktivno radimo na zasnježavanju staza. Svaka godina do sada je bila bolja od prethodne, očekujemo da se taj trend i nastavi. Upita imamo napretek i mislim da bismo u skorije vrijeme mogli otvoriti skijalište, s obzirom na to da već imamo 20 centimetara prirodnog snijega. Najčešći gosti su nam iz Hrvatske i BiH, pa takav trend očekujemo i ove godine - kazao je Babić.


Logorska vatra, vatromet, igre bez granica...

U toku sezone na Ponijerima planiraju realizirati brojne aktivnosti koje će doprinijeti što kvalitetnijoj sezoni.

- Organizirat ćemo brojne koncerte u noćnom periodu, igre bez granica za djecu, školu skijanja... Nabavili smo i kombi, pomoću kojeg ćemo organizirano realizirati posjete Ponijerima – rekao je Šljivo.

U novogodišnjoj noći na Ponijerima je planirana logorska vatra, vatromet i ugodno druženje budući da će koncert, najvjerovatnije, biti organiziran u centru Kaknja. Prošle godine zabilježili su odličnu posjetu, a kako je najavio Šljivo, još je preostalo da padne snijeg i da sezona na Ponijerima zvanično počne.

BJELAŠNICA - IGMAN

  • 690 KM sezonska karta 
  • 345 KM dječija sezonska karta 
  • 7 KM pojedinačna 
  • 30 KM dnevna (ponedjeljak - petak) 
  • 35 KM vikendom 
  • 20 KM noćno skijanje 
  • 2.000 skijaša u jednom satu je kapacitet šestosjeda 
  • 150 KM okvirna cijena noćenja za dvije osobe 

JAHORINA

  • 500 KM sezonska karta (ponedjeljak - petak) 
  • 900 KM sezonska karta za sve dane 
  • 39 KM dnevna karta za odrasle 
  • 29 KM dnevna dječija karta 

VLAŠIĆ

  • 28 KM dnevna karta za ski-liftove 
  • 17 KM poludnevna ulaznica  
  • 15 KM noćno skijanje  
  • 480 KM najskuplja sezonska karta koja uključuje i noćno skijanje  
  • 30 do 300 KM cijena noćenja, zavisno od vrste smještaja  

„Rostovo“ skoro rasprodato

I Rusmir Kurbegović, rukovodilac Ski-centra „Rostovo“ kod Bugojna, očekuje da će njihovi gosti uživati i ove zime, a već su izvršene i rezervacije. Do Nove godine ostalo je još malo slobodnih mjesta. Kao i proteklih godina, skijašima će na raspolaganju biti dva ski-lifta kapaciteta 1.500 skijaša na sat. Udaljenost ski-staze od hotela je 100 metara. Staza je opremljena reflektorima, što omogućava noćno skijanje.


Udaljenost ski-staze od hotela je 100 metara

- Cijene usluga za ovu ski-sezonu ostale su iste kao i protekle godine. Dnevna ski-karta za odrasle košta 18 KM, a za djecu 12. Poludnevna za odrasle je 12, a za djecu 10 maraka. Karta za noćno skijanje košta 10 KM. Cijena iznajmljivanja ski-opreme za jedan dan je 10 maraka - kaže Kurbegović. 

A. Ma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.