BIH

Svečanost za najbolje osnovce i srednjoškolce u FBiH: Mladi genijalci nagrađeni za trud i učenje

Sa svečanosti: Najuspješniji učenici na okupu ( Ž. Miličević)

Piše: M. H.

10.12.2017

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove je godine nagradilo trud, rad i marljivo učenje učenika i srednjoškolaca iz Federacije BiH te je na svečanoj ceremoniji održanoj jučer u Mostaru najboljima dodijelilo priznanja i nagrade.  

Tako su 54 učenika iz osnovnih i srednjih škola u FBiH, koja su postigla zapažene rezultate u školskoj 2016/2017. godini, primila diplome i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 450 KM za đake, odnosno 550 KM za srednjoškolce, a priznanja su dodijeljena i školama koje pohađaju.

Svi kantoni u FBiH, izuzev ZHK, nominirali su za ove nagrade po šest najboljih učenika, a među nagrađenim genijalcima veliki je broj onih koji su proglašeni učenicima generacije. Značajan je i broj onih koji su osvajali prva mjesta na državnim, evropskim i međunarodnim takmičenjima iz raznih oblasti, vrsnih sportista, budućih inžinjera uspješnih u robotici i slično.

Tarik Čerkezović, učenik Prve OŠ iz Živinica, zahvalio je na priznanju, ističući da je ono poticaj za još bolji rad i zalaganje.

- Imao sam zapažene rezultate kroz razna takmičenja, a najviše sam uspio u matematici, osvojivši prvo mjesto na općinskom te prvo na federalnom takmičenju. Volim prirodne nauke - istakao je Čerkezović.

Nina Petković, učenica Srednje strojarske škole „Faust Vrančić“ i Srednje glazbene škole „Ivan pl. Zajc“ u Mostaru, koja je bila uspješna i na takmičenjima iz hrvatskog jezika, nagradu je doživjela kao krunu uspješnog srednjoškolskog školovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.