BIH

Rade Vujić iz Sitneša smislio kako da uštedi ali i uništi korov: Grije se besplatno, na pelet od ambrozije koji sam pravi

Postrojenje za proizvodnju peleta

Piše: B. GRGIĆ

10.12.2017

Velika porodična kuća Radeta Vujića iz Sitneša kod Srpca vjerovatno je jedini objekt u Bosni i Hercegovini koji se zagrijava sagorijevanjem skoro neuništive korovske biljke amrozije ili fazanuše.

Više pepela

Nakon što je došao na ideju, Rade je utrošio dvije godine na konstruiranje i doradu linije za mljevenje ambrozije i pravljenje peleta za loženje. Često je nailazio na prepreke i skoro nerješive enigme, ali nije zastao.

- Nije to baš išlo lako, bilo je problema. Ponešto nije radilo kako treba, zaglavljivala se sirovinska masa, vezivo nije funkcioniralo, i tako redom. Bio sam uporan, nisam odustajao i tako sam u pravo vrijeme usavršio svoju proizvodnu liniju u šupi, gdje po potrebi sam sebi napravim dovoljne količine peleta – govori Vujić.

Ove godine, tona klasičnog peleta od drveta na tržištu dostiže cijenu i do 500 KM, a pelet iz Vujićeve radionice je višestruko jeftiniji. On tvrdi da ga tona peleta od ambrozije košta maksimalno 30 maraka.

- To je cijena struje i ništa više. Ovdje na sve strane ima ambrozije, biljke koju svi nastoje iskorijeniti, ali u tome ne uspijevaju. Dakle, sirovina za moju peć raste mi ispod prozora po cijelom polju i zato nema razloga za brigu - ističe Rade Vujić.

Na ideju da ambroziju koristi za grijanje, ovaj izumitelj došao je dok je obrađivao usjev soje, spašavajući ga od bujne ambrozije. Za vezivo, umjesto industrijskih ljepila, koristi mekinje i brašno lošijeg kvaliteta.

- Jedini problem s kojim se suočavam su malo veće količine pepela. Ali, zato kuću grijem neprekidno, po cijelu noć i dan, ne štedeći pelet – navodi on.

Jasna računica

Kako se ambrozija ne smije i ne može uzgajati, a stvara nesagledive štetne posljedice po ljudsko zdravlje, ekologiju i poljoprivredu, Vujić smatra da bi trebao dobiti subvencije od Općine ili države. 

- Tokom ljeta i jeseni pokosim pedesetak dunuma polja pod ambrozijom. Dakle, uništavam ovaj korov. Ukoliko bi još neko napravio ovakvo postrojenje, jasna je računica o koristi za cijelu sredinu. Kada bih dobio subvencije, dalje bih usavršavao ovu liniju, možda bih proizvodio pelet i za tržište - poručuje inovator iz Sitneša.

Tone u skladištu  

Vujićeva peletirka za preradu ambrozije za sada je jedina u regiji. Ovaj vrijedni domaćin ne plaši se zime, jer je proizveo i uskladištio nekoliko tona ovog ekološki prihvatljivog peleta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.