BIH

Evropska unija finansira projekt u Bijeljini: Prekvalifikacijom do posla

Prekvalifikacija za rad u drvoprerađivačkoj industriji ( G. Bobić)

Piše: Lj. Lj.

10.12.2017

U Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini ovih dana organizirana je teorijska obuka za 54 kandidata koja se žele prekvalificirati za rad u oblasti drvoprerađivačke industrije. Na konkurs, koji je trajao dva mjeseca, prijavile su se 73 nezaposlene osobe.  

Projekt „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta“, koji finansira EU, ima cilj smanjenje nezaposlenosti i osiguravanje kvalificirane radne snage koja nedostaje tržištu rada. Prednost za učešće u programu osposobljavanja za rad na CNC mašinama za obradu i preradu drveta imaju prvenstveno mladi.

Među njima je i Dejan Konculić (19), koji je po struci tehničar elektroenergetike, ali se odlučio na prekvalifikaciju za operatera na CNC mašinama kako bi lakše došao do posla.

- Trebat će nam vremena da sve savladamo, a po završetku obuke dobiva se certifikat EU s kojim se može raditi u Austriji i Sloveniji. U svakom slučaju, imat ću posla, jer kao tehničar elektroenergetike ne mogu se nigdje zaposliti - kaže Dejan.

Budući operateri i stolari imat će 56 časova teorijske obuke u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ i 87 časova praktične obuke kod privatnih partnera u ovom projektu.

U prvoj fazi konkursa javila su se 54 kandidata, a u produženom roku svega 19, iako je pozvano više od 600 osoba iz bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje RS da se uključe u projekt i besplatno obuče.

Za najmanje 30 posto polaznika koji se pokažu kao najbolji na tromjesečnoj teorijskoj i četveromjesečnoj praktičnoj obuci bit će osigurano zapošljavanje u preduzećima koja će organizirati obuku ili u drugim kompanijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.