BIH

Ponovo na udaru domaća farmaceutska industrija: Zbog "tehničke greške" više od 30 lijekova ostalo van esencijalne liste!

Piše: A. NUHANOVIĆ

10.12.2017

Domaći proizvođači lijekova u Bosni i Hercegovini ponovo su na udaru jakih stranih farmaceutskih lobija, a prava borba vodi se pri formiranju esencijalnih lista lijekova.  

Najnoviji primjer takvih pritisaka, nakon Tuzlanskog i Sarajevskog, dolazi iz Unsko-sanskog kantona (USK), gdje već neko vrijeme traju pokušaji da se nametne nova odluka o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja je, osim što je štetna za domaću industriju, čak i nezakonita.

Nezakonita oduka

Suprotno Zakonu o lijekovima Federacije BiH i podzakonskim aktima, naime, spornom odlukom nadležnog ministarstva u USK proširena je dopunska B-lista lijekova, i to stranim lijekovima za koje nemaju sredstava ni finansijski mnogo jači kantoni, a pritom nije ispoštovana ni obavezna federalna A-lista lijekova. Ona je novim i spornim odlukama nezakonito skraćena, a iz prava na lijekove koje plaća ZZO isključeni su čak i pacijenti koji godinama dobivaju terapije za najteže psihičke probleme.

Zbog neviđenih pritisaka i neregularnosti, kako je jučer kazao premijer USK Husein Rošić, Vlada će uskoro zauzeti stav. Premijer je podsjetio da je Vlada 3. novembra dala saglasnost na Odluku o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja, esencijalnoj listi, koju je ministar zdravstva kao takvu pripremio i dostavio.

S obzirom na to da je u apsolutnoj ingerenciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike imenovanje komisije koja je provodila kompletnu proceduru, ističe Rošić, članovi Vlade na samoj sjednici nisu imali izvještaj o provedenoj proceduri i nisu se mogli miješati u izmjenu postojeće liste, jer, prije svega, ministri nisu iz te oblasti.

Dva zaključka

- Očitovat ćemo se o Odluci o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja kada kantonalni ministar zdravstva dostavi izvještaj koji se odnosi na proceduru koju je Komisija provela prilikom donošenja ove odluke. Nakon što je ta lista usvojena, prošla proceduru Vlade, ministar nas je obavijestio da su se desile određene tehničke greške, u smislu A-liste i B-liste, gdje je, prema njegovim informacijama, izostavljeno oko 30 lijekova "Bosnalijeka" i još jedne farmaceutske kuće – precizirao je Rošić.

Podsjetio je i da je održana sjednica Kolegija Vlade USK, na kojoj je razmatrana informacija ministra, te je kazao da su donesena dva zaključka.

- Prije svega, neophodno je da nam se dostavi izvještaj o provedenoj proceduri od Komisije koju je on formirao i da se sav taj materijal, kada se dostavi u Vladu, pošalje Tužilaštvu USK, jer smatramo da je takav način rada neprimjeren i hoćemo i želimo da imamo uvid šta se to ustvari desilo. Ne može biti tehnička greška da se izostavi više od 30 lijekova s lista - kazao je Rošić.

Očekuje se izvještaj  

Rošić je dodao da su ministru zdravstva proslijeđeni zaključci te da se sada očekuje njegov izvještaj.

- Mi očekujemo izvještaj. On nas je obavijestio i sebe obavezao da će dostaviti kao izmjene i dopune te odluke. Kada nam dostavi, mi ćemo zauzeti stav o tome i očitovati se kao Vlada - kazao je Rošić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.