BIH

Kako upravljati zaštićenim područjima u Hercegovini: Blidinje razvijati po uzoru na njemačka zaštićena područja

Program „EU ProLocal“ već drugu godinu radi na jačanju konkurentnosti Blidinja

Piše: M. SMAJKIĆ

10.12.2017

Predstavnici općina Posušje i Jablanica, Javne ustanove „Park prirode“ te turističkih subjekata i udruženja koji djeluju na području Parka prirode „Blidinje“ posjetili su turističke destinacije i zaštićena područja u Njemačkoj.

Različiti modeli

Učesnici studijskog putovanja koje je organizirano u okviru „EU ProLocal“ programa upoznali su se s razvojnim konceptom ovih destinacija i turističkim proizvodima.

Na putovanju od skoro 1.000 kilometara, koje je započelo i završilo u Berlinu, učesnici su posjetili tri zaštićena područja te više od deset lokacija sa specifičnom turističkom ponudom.

Kako je saopćeno, u direktnom razgovoru s turističkim radnicima i okolišnim stručnjacima učesnici ove studijske posjete upoznali su se s trendovima u ekoturizmu, specifičnim rješenjima upravljanja zaštićenim područjima, klasterizaciji i upravljanju destinacijom te različitim modelima finansiranja i marketinga.

Ekonomski razvoj

Program „EU ProLocal“ već drugu godinu radi na jačanju konkurentnosti turističke destinacije Blidinje, koje je značajan segment turističke ponude u Hercegovini. „EU ProLocal“ zajednički je program Evropske unije i njemačke vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH vrijedan 13 miliona eura, od kojih devet miliona eura finansira Evropska unija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.