BIH

Svjedokinja jecajući ispričala kako se zaposlila: Dala sam 15.000 KM, a tražili su još i bombonjeru i parfem!

Optuženi Bibić (desno): Teške optužbe svjedoka

Piše: M. AŠČIĆ

12.12.2017

Digla sam ušteđevinu teško bolesnog sina kako bih dala 3.000 KM kaucije za obećani posao medicinske sestre u Vojnoj bolnici u Sarajevu, ispričala je jučer jecajući u Općinskom sudu u Sarajevu Sanela Karagić, svjedokinja Tužilaštva KS, u nastavku suđenja u predmetu „Bosna“, u kojem je prvooptuženi Amir Zukić.

Ona je ukupno dala 15.000 KM mita Safetu Bibiću preko posrednika, plus je, kako je ispričala, morala kupiti skupocjenu bombonjeru i „parfem za žensku osobu do 45 godina“.

Pod imunitetom

Osim Zukića, generalnog sekretara SDA, sudi se još šest osoba, među kojima je i Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA. Kao svjedoci optužbe, jučer su saslušani i Mehmed Mandra i Andin Karagić, Sanelin suprug. Mandra i Sanela su svjedoci pod imunitetom.

Mandra je tokom svjedočenja također iznio šokantne detalje, a priznao je da je još 2009. godine dao 6.000 eura (12.000 KM) kako bi platio radno mjesto portira u Domu zdravlja Vrazova u Sarajevu.

Sudu je pojasnio da je do zaposlenja došao tako što je čuo da se po čaršiji priča da optuženi Safet Bibić, medicinski tehničar iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), može srediti da se neko zaposli u državnoj kompaniji. Ispričao je da ga je nedugo zatim kontaktirao jer ga je znao odranije i da je mu je rečeno da ova pozicija košta 6.000 eura.

- Predao sam dokumente u petak, a već u ponedjeljak sam dobio posao. Prvo na tri mjeseca, a kasnije zastalno - rekao je Mandra.

Ovaj svjedok ispričao je da je posredovao i prilikom zapošljavanja Sanele Karagić u Vojnu bolnicu u Sarajevu 2016., također preko Bibića. U detalje je ispričao da mu je Bibić rekao da posao medicinske sestre košta 15.000 KM, na šta su Karagići, koje je upoznao na jednom sijelu na Kobiljoj Glavi, pristali da skupe novac.

Mandra je ispričao da je Sanela, na poziv Bibića, „u sudijskom vremenu“ predala dokumente na konkurs, ali da je „na maramicu“ morala dati 3.000 KM kaucije, a kasnije još 12.000 KM, nakon što je pozvana na razgovor.

Neću im halaliti zadnjih 100KM


- Nikad im neću halaliti što sam posljednjih sto maraka dala da kupim poklone. Teško mi je palo, jer sam prije toga dala 15.000 KM – rekla je vidno potresena i uplakana Sanela Karagić, kazavši da još nikad, iako joj je obećano, nije dobila stalno zaposlenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.