BIH

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera FBiH: Penzije će moći biti više od 2.173 marke!

Rapa: Nama ovaj zakon treba da ispravi nepravdu

Piše: A. NUHANOVIĆ

14.12.2017

Novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), koji je u formi nacrta prošao u Parlamentu FBiH, osigurat će redovnije isplate penzije, a bit će i dosta pravičniji od postojećeg. Stoga, od nadležnih očekujemo da se donese konačan tekst ovog zakona te da od 1. januara iduće godine on stupi na snagu.

Kazao je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH.

Bodovni sistem

- Nama je ovaj zakon od velike važnosti, jer će se njime uvesti red, posebno kada je riječ o utvrđivanju iznosa penzija. Jer, penzije će isključivo zavisiti od uplate doprinosa i dužine radnog staža. Tako, ako je neko uplaćivao više, imat će višu penziju. Ko je duže radio, također će imati viša primanja. Njime su jasno utvrđeni kriteriji, dakle on je isključivo predviđen da se obračunavaju penzije novim korisnicima. Valja napomenuti i da je bodovni sistem kojim će se obračunavati penzije jedan od modernijih u Evropi, tako da je ovaj zakon za nove penzionere daleko bolji od starog koji je bio na snazi 18 godina – kazao je Rapa.

Dodaje da novi zakon, nažalost, neće znatnije popraviti primanja starim penzionerima.

- Za nas stare zakon će donijeti samo malo poboljšanje, i to u tom smislu što će penzionerima koji su penzionisani do 31. jula 1998. biti povećane penzije za deset posto, a onima koji su to pravo stekli od 1. avgusta 1998. do 21. decembra 2007. primanja će biti viša za pet posto. No, dobro je da će se stupanjem zakona na snagu svakog 15. aprila narednih godina usklađivati penzije s rastom troškova života i BDP-a - napominje Rapa.

On se osvrnuo i na zahtjeve sindikata policije u Federaciji BiH, koji najavljuju proteste zbog donošenja ovakvog zakona, jer ga smatraju diskriminirajućim.

- Naš je stav da svaki radnik koji ode u penziju isključivo ima primanja shodno uplaćenim doprinosima i dužini radnog staža. Kada je u pitanju policija, oni trebaju svoj status riješiti kroz druge zakonske akte, ne kroz ovaj zakon. Govorili smo im da traže da se njima poboljšaju plate i tokom rada i da tako ostvare bolje penzije. Mi smo za to da kad se ode u penziju, svako na isti način dobije ono što je uplatio, nikako drukčije – stava je Rapa.

Mijenjati omjer

Pojasnio je da trenutno u Federaciji BiH postoji situacija da 1,1 radnik radi za jednog penzionera.

- Novim zakonom, ako bude usvojen, trebat će 2,1 radnik na jednog penzionera. Zato smo osporavali da opći bod bude 14, jer će trebati još više radnika da radi za jednog penzionera – pojašnjava on.

Otkriva da novim zakonom nije ograničeno kolika će biti najviša penzija, koja trenutno u Federaciji BiH iznosi 2.173 KM.

- U ovom zakonu nije utvrđen najviši iznos penzije kao u starom, gdje je bila 2.173 KM. To znači da penzije mogu biti više od ovog iznosa. Što se tiče najnižihpenzija, one će, shodno rastu troškova BDP-a i troškova života, rasti svakog 15. aprila, i neće biti niže od 326, koliko trenutno iznose najniža primanja penzionera u FBiH, a taj iznos prima njih više od 270.000 - naglasio je Rapa.

Stabilizacija fonda

Rapa pojašnjava i da će se novim zakonom znatno stabilizirati penzijski fond, koji je trenutno u dubiozi oko 188 miliona KM.

- Dakle, pooštreni su uslovi odlaska u prijevremenu penziju, kao i kada je u pitanju invalidsko ostvarivanje penzija, ali i pitanje nasljeđivanja penzija. Osim toga, sada nije mali broj penzionera koji su primali više penzije nego što su im bile plate. Ovaj zakon to neće nikome dozvoliti. Na taj način uštedjet će se određena sredstva - dodaje Rapa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.