BIH

Ljekar u UKC-u Igor Hudić doktorske disertacije odbranio u Tuzli i Oslu: Nema ljepše stvari u medicini od rađanja novog života

Hudić: Subspecijalizacija u Ljubljani

Piše: E. SKOKIĆ

14.12.2017

Doktor Igor Hudić, zaposlenik Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, odbranio je u martu ove godine doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Oslu. Hudić je još 2008. odbranio i doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli nakon što je dodiplomski studij okončao u roku i odbranio magistarski rad. 

Cijeli Hudićev život vezan je za medicinu, jer potječe iz porodice medicinskih radnika. No, priznaje, sve do pete godine studija nije znao da će završiti u oblasti ginekologije.

Široko područje

- Za ginekologiju sam se odlučio slušajući predavanja. Spoznao sam koju širinu ima to područje, odnosno da možete biti hirurg, internista, raditi na klinici, u domu zdravlja... Definitivnu odluku donio sam nakon što sam prisustvovao jednom porođaju. Nema ljepše stvari u medicini, u to sam siguran, od rađanja novog života – govori Hudić, koji je prisustvovao i rođenju svoje dvojice sinova.

Ginekolog je u BiH, kako kaže, s najviše objavljenih publikacija u renomiranim evropskim časopisima, a prema podacima kojim raspolaže, citiran je u više od stotinu svjetskih časopisa. Ipak, tu ne namjerava stati - zajedno sa menadžmentom UKC-a, Ministarstvom zdravstva, Vladom Tuzlanskog kantona i svojim kolegama, želi da u Tuzli zaživi centar za vantjelesnu oplodnju.

- Nalazim se na subspecijalizaciji u Ljubljani iz područja humane reprodukcije i taj ispit polagat ću sredinom naredne godine. U toku su pripreme da u UKC-u započenemo s vantjelesnom oplodnjom i, ako to uspijemo, bit ćemo prva javna ustanova u BiH koja će raditi taj postupak. Želja mi je da postanemo prepoznatljivi u Evropi, ali će nam do tog cilja trebati mnogo rada, enzuzijazma, edukacije i opremljenosti. Dugoročni cilj je da postanemo referentni centar Evropskog udruženja za humanu reprodukciju – navodi Hudić.

Njegovo posljednje istraživanje, koje provodi u saradnji s kolegama iz Ljubljane, obuhvata imunološke probleme kod neplodnih pacijentica. Pilot-projekt je urađen i očekivanja su da će rezultati dati doprinos rješavanju tog velikog problema.

Dijeli znanje

Hudić kaže kako stečena znanja rado dijeli s drugima.

- Proveo sam tri mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama, obišao skoro sve najbolje klinike u Evropi, 16 godina radim u UKC-u Tuzla, a ako stečeno znanje ne dijelite kako sa mlađim, tako i sa starijim kolegama, ne možete prosperirati ni vi, a ni vaša kuća. Žarko želim da u UKC-u započneno sa metodama vantjelesne oplodnje, a kada dođemo do prve takve trudnoće, bit ću najsretniji čovjek na svijetu – poručuje Igor Hudić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.